Nemulţumirile curg - Misterele facturii, ascunse în ţevi şi repartitoare

Nemulţumirile curg - Misterele facturii, ascunse în ţevi şi repartitoare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fie că au centrală termică şi plătesc căldura „din părţi”, fie că sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, gălăţenii continuă să se declare victime ale repartitoarelor şi nu pot înţelege sumele trecute pe factură. La sediul redacţiei noastre au sosit noi sesizări.

Pentru ce plătesc atât de mult?

Domnul Săndel Dobrotă locuieşte în Mazepa şi este revoltat de suma de 39,9 lei pentru căldura comună pe 18 zile ale lunii noiembrie. „Ţevile comune nu trec prin apartament, ci prin pereţi. Doar în baie am două ţevi foarte subţiri care nu se încălzesc niciodată. Înţeleg să contribui la pierderile de pe reţea, dar nu cu sume atât de mari! Pentru ce am făcut economii şi m-am străduit să-mi pun centrală dacă m-am trezit că am de plătit pentru căldura comună atât de mult? Cum a fost calculată această sumă, nu înţeleg! Vecinul de alături, care are trei camere, nu două ca mine, are de plată 53-54 de lei! Vă daţi seama că în decembrie şi în lunile de iarnă care urmează facturile vor fi şi mai mari?”, ne-a declarat nemulţumit gălăţeanul.

„Suntem cu toţii furaţi!”

Pe adresa redacţiei a sosit mesajul unui locatar al Asociaţiei nr. 553.

„Suntem cu toţii furaţi, înşelaţi de aceste firme de repartitoare şi de cei care distribuie căldura; nici asociaţiile de locatari nu ţin cu noi. Noi, locatarii nu ştim cui să ne adresăm, nici Primăria nu face nimic... La apartamentul în care locuiesc, pe luna noiembrie 2011 am avut deschis numai repartitorul la dormitor (apartament cu 2 camere), ca urmare indexul a fost de 191 de unităţi. Nemulţumirea mea este că stau în frig, iar ISTA mi-a calculat pentru baie 425 de unităţi, bucătărie - 425 de unităţi şi sufragerie - 425 de unităţi, din care acest consum probabil sunt ţevile. La sufragerie am jumătate de metru de ţeavă până la calorifer, neexistând alte ţevi, iar la baie din două ţevi ce traversează baia, una este rece, alta caldă. Suma pe care trebuie să o plătesc pentru căldură este de 118,58 de lei. Ar trebui să ne unim toţi locatarii înşelaţi şi să renunţăm la aceste repartitoare, pentru că mai rău ne-au făcut şi ne-au încărcat facturile”, ne-a scris cititorul.

Pelin la facturare

Domnul Paraschiv Pelin, care locuieşte în Siderurgiştilor Vest, şi despre factura căruia am mai scris (351,33 de lei pentru două camere) are suspiciuni asupra corectitudinii cu care sunt citite repartitoarele, mai ales că se întâmplă uneori ca locatarii să nu fie în ziua şi la ora respectivă acasă, iar datele - care nu au cum să fie decât fictive - le sunt comunicate ulterior. Dilemele dumnealui sunt cu atât mai mari cu cât factura pentru un alt apartament, locuit tot de patru persoane, este de numai 176,32 de lei, iar nota de plată pentru căldura unui apartament în care nu locuieşte nimeni, şi care are montată şi centrală termică, este de 90,53 de lei!

Citit 3710 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 23:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.