Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
9 comentarii

Fie că au centrală termică şi plătesc căldura „din părţi”, fie că sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, gălăţenii continuă să se declare victime ale repartitoarelor şi nu pot înţelege sumele trecute pe factură. La sediul redacţiei noastre au sosit noi sesizări.

Pentru ce plătesc atât de mult?
Domnul Săndel Dobrotă locuieşte în Mazepa şi este revoltat de suma de 39,9 lei pentru căldura comună pe 18 zile ale lunii noiembrie. „Ţevile comune nu trec prin apartament, ci prin pereţi. Doar în baie am două ţevi foarte subţiri care nu se încălzesc niciodată. Înţeleg să contribui la pierderile de pe reţea, dar nu cu sume atât de mari! Pentru ce am făcut economii şi m-am străduit să-mi pun centrală dacă m-am trezit că am de plătit pentru căldura comună atât de mult? Cum a fost calculată această sumă, nu înţeleg! Vecinul de alături, care are trei camere, nu două ca mine, are de plată 53-54 de lei! Vă daţi seama că în decembrie şi în lunile de iarnă care urmează facturile vor fi şi mai mari?”, ne-a declarat nemulţumit gălăţeanul.
„Suntem cu toţii furaţi!”
Pe adresa redacţiei a sosit mesajul unui locatar al Asociaţiei nr. 553.
„Suntem cu toţii furaţi, înşelaţi de aceste firme de repartitoare şi de cei care distribuie căldura; nici asociaţiile de locatari nu ţin cu noi. Noi, locatarii nu ştim cui să ne adresăm, nici Primăria nu face nimic... La apartamentul în care locuiesc, pe luna noiembrie 2011 am avut deschis numai repartitorul la dormitor (apartament cu 2 camere), ca urmare indexul a fost de 191 de unităţi. Nemulţumirea mea este că stau în frig, iar ISTA mi-a calculat pentru baie 425 de unităţi, bucătărie - 425 de unităţi şi sufragerie - 425 de unităţi, din care acest consum probabil sunt ţevile. La sufragerie am jumătate de metru de ţeavă până la calorifer, neexistând alte ţevi, iar la baie din două ţevi ce traversează baia, una este rece, alta caldă. Suma pe care trebuie să o plătesc pentru căldură este de 118,58 de lei. Ar trebui să ne unim toţi locatarii înşelaţi şi să renunţăm la aceste repartitoare, pentru că mai rău ne-au făcut şi ne-au încărcat facturile”, ne-a scris cititorul.

Pelin la facturare
Domnul Paraschiv Pelin, care locuieşte în Siderurgiştilor Vest, şi despre factura căruia am mai scris (351,33 de lei pentru două camere) are suspiciuni asupra corectitudinii cu care sunt citite repartitoarele, mai ales că se întâmplă uneori ca locatarii să nu fie în ziua şi la ora respectivă acasă, iar datele - care nu au cum să fie decât fictive - le sunt comunicate ulterior. Dilemele dumnealui sunt cu atât mai mari cu cât factura pentru un alt apartament, locuit tot de patru persoane, este de numai 176,32 de lei, iar nota de plată pentru căldura unui apartament în care nu locuieşte nimeni, şi care are montată şi centrală termică, este de 90,53 de lei!

Citit 3455 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Ianuarie 2012 23:48

9 comentarii

 • postat de alex Miercuri, 05 Februarie 2014 15:32 5.12.182.*** Link la comentariu
  0
  0

  Cel mai bine este sa iti cumper o arma serioasa shi sa te duci sai inpusti pe toti sa vezi dupaia cum le tremura curu nemerci astia .O sa se intample cat de curand asta .

  Raportează
 • postat de vgl Vineri, 30 Martie 2012 10:21 Link la comentariu
  0
  0

  Este o problema generala.La mine la bloc am izolat tevile din subsol, am eficientizat aerisirea,am intrerupt incalzirea(din subsol)la bucatarii si bai.toata iarna termoficarea nu a depasit 60*C,iar la centrala la mine in ap. a fost fixata la 65-70*C(21*C ambientalul).Intrebarea este cine de la cine se incalzeste?Mai am o dilema,daca gigacaloria este ,,sponsorizata,,din taxele si impozitele platite de mine,iar gazul nu de ce mai trebuie sa mai platesc inca o data ceva de care nu beneficiez?

  Raportează
 • postat de pepeman Joi, 12 Ianuarie 2012 22:22 Link la comentariu
  0
  0

  Ce spune Just e just. Dacă tot aţi primit la redacţie atâtea sesizări pe marginea unui singur subiect, de ce nu le daţi curs, de ce nu faceţi o anchetă, sau e prea mult pentru un jurnalist? Genul ăsta molcuţ şi călduţ de a face presă din redacţie nu vă face bine nici vouă, nici pe noi nu ne ajută cu nimic. Ieşiţi pe uşă, intraţi pe geam, măcar puneţi întrebări, la naiba!

  Raportează
 • postat de ella Joi, 12 Ianuarie 2012 15:30 Link la comentariu
  0
  0

  Nu putem face nimic atit timp cit toti cei ce ne conduc sint pusi pe furt.Asociatiile nu pot face nimic,degeaba mergem si ne certam cu administratorul.Trebuie ca oamenii sa se uneasca,sa mearga in numar cit mai mare si sa/i dea in judecata.Nu trebuie sa asteptam sa ne rezolve altii problemele ,pentru doi lei ce ii platim pentru salariul administratoruli si presedintelui.Trebuie sa luam noi atitudine,nu sa stam in fotoliu la televizor si sa vociferam in familie.Hai sa iesim in strada,sa mergem peste ei la primarie si comitetul judetean si sa vedem daca putem face ceva.Sa vedem ca sint romini inventivi,care umbla la aceste repartitoaresi se incalzesc bine mersi,iar ceilalti care stau in frig platesc tot.Asa se intimpla si cu ceasurile de apa rece si calda.Cum pot anii cu 4 persoane sa consume 1 metru de apa calda si 1 metru de apa rece,pe cind la doua persoane consum cite7sau 8metri.Umbla la ceasuri.Cind cei de la administratie vin in control ,nu dau drumul la usa .Ce poti sa/i faci?Asta se intimpla in rominica ,unde fiecare fura ce poate,iar prostii platesc.

  Raportează
 • postat de just Joi, 12 Ianuarie 2012 11:11 Link la comentariu
  0
  0

  Domnilor JURNALISTI, pentru cine sunt aceste articole?
  Pentru noi, cei inselati de ISTA ?
  De ce nu publicati punctul de vedere ISTA?
  De ce nu mergeti la sediul lor si sa ne informati si pe noi, cititorii?
  Sau nici cu presa nu stau de vorba?
  Sau poate......:D

  Raportează
 • postat de Dragos Joi, 12 Ianuarie 2012 09:52 Link la comentariu
  0
  0

  Buna ziua, probleme sunt la toti care locuiesc la bloc si au repartitoare sau centrala in bloc cu repartitoare. Ideea este ca nu se vede nici o iesire din aceasta problema pentru ca nu ne ia nimeni in seama: nici protectia consumatorului, nici primaria, nici prefectura...de vorbe suntem saturati. Cred ca singura solutie este sa ne unim mai multi locatari si sa dam in judecata Asociatiile de locatari care sunt platiti din banii nostri si care au angajati avocati tot pe banii nostri. Dar asa e in Romania. Platim si mergem mai departe...

  Raportează
 • postat de Ariciul Joi, 12 Ianuarie 2012 09:48 Link la comentariu
  0
  0

  Aceste repartitoare folosite pentru calorifere vor sa "masoare ceva". Orice dispozitiv de masura trebuie sa fie avizat metrologic si sa poarte pe el sigilul de verificare metrologica, conform Legii Metrologiei. Apometrele sunt instrumente de masura care sunt verificate metrologic la doi ani prin comparare cu un etalon. Nu exista nici o garantie ca aceste repartitoare nu o iau razna, si eu sa platesc ce consuma si vecinul, sau ceva aiurea-n tranvai, fara sa fie verificate periodic daca masoara corect. Oricum am intoarce problema, sunt dispozitive de masura care se supun Legii Metrologiei, pentru ca dupa ele se fac plati, deci sunt de utilitate publica, care au un regim special de verificare.
  Cum ele sunt montate prin "clic" automat nu mai pot fi demontate pentru verificare. Asta insemana ca aceste repartitoare sunt montate ilegal. Scopul acestor repartitoare este sa faca diferenta in interiorul unei companii, insa nu pot fi folosite ca instrument de utilitate publica care sa faca diferenta intre mine si vecinul meu.
  Gigacalorimetrul montat pe fiecare scara este un instrument dupa care se fac platile. Insa tot nu este corect , aceste repartitoare pot sa masoare diferit daca nu sunt verificate merologic. Asa spune legea. Unde-i lege nu-i tocmeala. Vrem aplicarea legii si la Galati.

  Raportează
 • postat de virgil 20 Joi, 12 Ianuarie 2012 08:57 Link la comentariu
  0
  0

  domnilor de la ISTA prin intermediul ziarului ne dati si noua formula magica si modul cum calculati voi gigacaloria si din cate unitati este compusa o gigacalorie??
  intrebandu-i pe oamenii de la ISTA am primit mereu raspunsuri evazive

  Raportează
 • postat de dimineata Joi, 12 Ianuarie 2012 07:16 Link la comentariu
  0
  0

  PREFECTURA NE AJUTA!!!!!!
  „Am sesizat din ziar că există o problemă legată de aceste facturi şi modul de calcul. Eu cred că problematica cu facturi aiuristice ţine strict de competenţa primăriei. Dacă voi fi sesizat de asociaţii sau de persoane, la Prefectură, pe acest subiect, voi fi obligat să emit un ordin de verificare pentru a stabili vinovăţiile şi a aplica legea în mod corespunzător. Eu înţeleg legea privind plata căldurii, dar părerea mea este că se aplică necorespunzător”, ne-a declarat prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.