Munţi de gunoi zac pe marginea drumului Galaţi-Smârdan

Munţi de gunoi zac pe marginea drumului Galaţi-Smârdan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

* Directorul Gărzii de Mediu, Mihai Turcu, susţine că urmează să aplice Primăriei amenzi de câteva zeci de mii de lei *

În urma publicării articolului cu groapa de gunoi ilegală din zona drumului de centură Galaţi-Smârdan, un cititor, Adrian Gheorghiu, ne-a contactat pentru a ne spune că, puţin mai departe de locul în care am fost noi, situaţia stă mult mai rău. „Eu am o gospodărie lângă acea groapă de gunoi din 1994. Tot vin camioane şi răstoarnă gunoiul de ani de zile. Dacă l-ar arunca unde trebuie, bineînţeles că ar trebui să plătească taxă. În 2006, am început să trimit sesizări la Garda de Mediu, ba chiar dădeam şi numărul de înmatriculare a maşinilor. Nimeni nu a luat nicio măsură. Grămada de gunoaie şi moloz e de 20 sau 30 de metri înălţime şi în zonă mişună ţiganii care scormonesc după fier vechi. Nu se mai poate locui acolo. Casa mea e chiar lângă mormane. Când plouă, e prăpăd, pentru că se scurge apa pe viile oamenilor care încă mai au gospodării acolo şi le distrug”, ne explică acesta.

Munţi de gunoi

La faţa locului, peisajul ne-a lăsat fără grai. Mormane de moloz şi gunoi de peste 20 de metri înălţime, munţi transformaţi în focare de infecţie. Chiar în timp ce făceam câteva fotografii, un camion răsturna, liniştit, gunoiul pe acea grămadă. Pe lângă asta, aproximativ 20 persoane, înarmate cu târnăcoape, scormoneau în căutare de fier vechi. Prada este transportată de aceştia în căruţele pe care le-am văzut la poalele „munţilor”, toate înmatriculate în Smârdan.

Garda de Mediu promite amenzi

„Camioanele care aruncă gunoiul vin cam o dată pe săptămână. Înainte a fost o groapă care a fost apoi astupată. Dar maşinile au tot venit. Şi noi venim în fiecare zi aici şi cautăm fier vechi”, ne spune Cornel, unul dintre căutătorii de metale. În încercarea de a afla de ce nu se iau măsuri împotriva acestui fenomen şi de ce nu este curăţată zona, am contactat-o pe Nicoleta Manole, purtătoarea de cuvânt a Primăriei. Aceasta nu ne-a răspuns la telefon, deşi am sunat de câteva ori.

Am vorbit şi cu Mihai Turcu, şeful Gărzii de Mediu, care ne-a spus că ei pot constrânge reprezentanţii Primăriei să ia măsuri: "Noi îi amendăm. Pentru situaţia din această zonă pot primi amenzi în valoare de până la 25.000 de lei. Urmează zile grele pentru Primărie, pentru că mai avem de aplicat şi alte sancţiuni", explică acesta. Cum situaţia în zonă trenează de mai mulţi ani, ne întrebăm de ce abia la sesizările noastre repetate Garda de Mediu promite să ia măsuri.

Explicaţie foto: Groapa de gunoi ilegală constituie o mină de aur pentru căutătorii de fier vechi.

Citit 1581 ori Ultima modificare Luni, 07 Mai 2012 21:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.