Viaţa la margine de lume, în Dimitrie Cantemir - "Maşina preotului pleacă la oraş plină de copii"
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Viaţa la margine de lume, în Dimitrie Cantemir - "Maşina preotului pleacă la oraş plină de copii"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Gălăţenii din Cartierul "Dimitrie Cantemir" se află practic la margine de lume, iar legătura lor cu oraşul este încă o problemă, fiindcă un program de transport urban mai vioi, cu autobuze care să sosească în staţie din cinci în cinci minute presupune costuri. Greu este, spun oamenii de aici, în situaţiile de extremă urgenţă, când se îmbolnăveşte vreun copil şi este noapte şi nu avem maşină.

Ajutorare ca între vecini

"Stăm aici de aproximativ şase ani şi de câte ori este câte o problemă cu vreun copil sau cu vreunul dintre noi, care e bolnav, se găseşte întotdeauna câte un vecin generos, care să dea fuga şi să ne ducă la Galaţi. De când s-a deschis anul şcolar, a devenit o obişnuinţă ca dimineaţa părintele Adrian să plece înspre oraş cu maşina plină de copii”, ne spune Oana Troacă.

Urgenţa-urgenţelor - grădiniţa şi capela

De şase ani de când cartierul a devenit locuibil, autorităţile locale nu au găsit fonduri să construiască o grădiniţă. Biserica e singurul loc care-i adună şi aici trăiesc puţinele bucurii prieteneşti. Cum acesta este cel mai tânăr cartier din Galaţi, e clar că are şi destui copii, unii dintre ei în grija bunicilor, alţii treziţi cu noaptea în cap şi însoţiţi de părinţi la grădiniţele din oraş. În lipsa unei maşini personale, frigul sau căldura toridă sunt adversari de temut.  „Este greu că nu avem unde-i lăsa pe cei mici şi e şi mai greu să-i ducem la grădiniţele din oraş, pe timp de iarnă. Noroc de programele pe care le organizează părintele la biserică. Poate ar trebui ca autoritatea locală să dea un loc unde să se ridice o grădiniţă şi o capelă, că iarna frigul ne dă şi nouă de furcă, însă pentru copii e şi mai greu", zice Oana, mamă a trei copii de vârstă şcolară şi preşcolară.

Cum văd viaţa copiii cartierului

"E foarte frumos aici. Am văzut în câmpul de alături multe păsări, grauri, privighetori, fazani, dar şi vulpi, iepuri, arici", spune încântată Andreea Ilie, în vârstă de 12 ani.

Unul dintre părinţi ne povesteşte însă că ordinea a cam început să se clatine în tânărul cartier, că nişte câini de la o stână din apropiere dau târcoale prin comunitate şi că unii tinerii au devenit prea zgomotoşi. "Rugăm poliţia să mai treacă pe la noi, să afle ce probleme avem, pentru că simţim că doar Dumnezeu ne poartă de grijă pe aici", spune Ion Horujencu.

Citit 2081 ori Ultima modificare Vineri, 28 Septembrie 2012 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.