Campanie VL "Biserici istorice gălăţene": Altarul “Buna Vestire”, în restaurare şi cu turla înclinată

Campanie VL "Biserici istorice gălăţene": Altarul “Buna Vestire”, în restaurare şi cu turla înclinată
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Pe strada Română din Galaţi, de 155 de ani, Biserica “Buna Vestire” este străjerul discret şi loial tuturor celor care au căutat speranţa şi dragostea Maicii lui Dumnezeu în acest locaş. Zidită fără fundaţie, din cărămidă îmbinată cu lut, biserica a rezistat în timp. Din 2008, edificiul bisericesc este în plină restaurare şi încă mai sunt de făcut lucrări esenţiale. Aici a slujit părintele Simeon Vârgolici (născut la începutul veacului XX şi trecut la Domnul în 2002). Din decembrie 2006, aici păstoreşte părintele paroh Cătălin Titi Oprea, care în 2008, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian al Dunării de Jos, a început un serios program de restaurare a locaşului.

“Cărămidă îngustă şi lut”

Biserica Maicii Domnului a fost zidită între anii 1856 şi 1859 şi este una dintre puţinele “ridicată din cărămidă îngustă şi lut”, ne spune părintele Cătălin. Prima sfinţire a edificiului a fost realizată în prima duminică din Postul Mare, Anul Domnului 1859, de către protopopul Zaharia Rodocalat, cu binecuvântarea Episcopului Calinic Miclescu al Huşilor", spune părintele.

Catapeteasma este o capodoperă şi a fost realizată în 1871; este din lemn de stejar cu sculptură aplicată pe lemn de tei, o bijuterie în lemn suflat cu aur.

Înnoire în regimul ateist

Lucrări importante au fost realizate după cutremurul din 1940, pentru ca, pe 3 noiembrie 1946, episcopul Cosma Petrovoci de la Dunărea de Jos să resfinţească Altarul “Bunei Vestiri”. Pe lângă intensul program de catehizare pe care părintele Simeon Vârgolici l-a făcut în plină eră comunistă, aici a avut loc şi o înnoire a veşmântului bizantin. În vremea slujirii alese a părintelui Simeon Vârgolici a fost restaurat locaşul şi aşezată actuala pictură. “Cel care a pictat biserica a fost bucureşteanul Gheorghe Răducan, lucrare realizată între 1971 şi 1974. Sunt informaţii vagi că ar mai fi fost realizată o pictură de gălăţeanul V. Pavlov (în 1946), dar nu am găsit date dacă a fost pictată toată biserica sau nu”, adaugă gazda.

Din 2008, program de restaurare

”La restaurarea începută în 2008, specialiştii au făcut subzidirea şi au înlocuit lutul (care era liantul între cărămizi) cu cimentul. Am pus stâlpi şi mai multe centuri de susţinere, pe verticală şi pe orizontală. La exterior a fost pusă plasa pentru aplicarea tencuielii, lucrare ce urmează a fi realizată”, ne explică părintele Cătălin.

Din 2008, fondurile pentru refacerea aşezării bisericeşti s-au adunat bănuţ cu bănuţ şi destul de anevoios. De atunci, Primăria Galaţi a susţinut anual lucrarea cu sume cuprinse între 20.000 şi 45.000 lei. Nu este de neglijat susţinerea celor 950 de familii, multe dintre ele destul de modeste care contribuie la lucrarea de la “Buna Vestire”.

Ocaua lui Cuza

Restaurarea nu a fost încă încheiată, iar locaşul este în aşteptarea unor timpuri mai bune. “Turla este uşor înclinată şi trebuie lucrat cu atenţie pentru a nu fi deteriorată pictura, care-i aparţine artistului Gh. Răducan”, explică părintele.

Între evenimentele legate de această aşezare este unul de referinţă. “Există date că lângă biserica noastră era hanul unde Alexandru Ioan Cuza l-a prins pe acel om necinstit cu ocaua mică”, ne spune părintele Cătălin.

Printre comorile Bisericii "Buna Vestire" sunt câteva icoane vechi, între acestea “Axioniţa”, pictură din 1844. Chiar dacă mai are până să fie finalizată, Biserica Maicii Domnului ne aşteaptă la rugăciune.

Citit 2822 ori Ultima modificare Duminică, 06 Ianuarie 2013 10:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.