Cote ale civilizaţiei în mileniul III: Cruzimea faţă de animalele domestice se pedepseşte

Cote ale civilizaţiei în mileniul III: Cruzimea faţă de animalele domestice se pedepseşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pentru sesizări legate de violenţa faţă de animale, sunaţi la 0236/425.284 sau la 112 * Proprietarii care manifestă cruzime faţă de animale pot fi avertizaţi şi amendaţi cu sume de la 1.000 la 2.000 lei


Mulţi dintre cititorii ziarului „Viaţa liberă” sunt indignaţi de violenţa şi de cruzimea cu care unii dintre gălăţeni se comportă cu animalele din jurul lor. „Vă trimit aceste rânduri, pentru că nu credeam că în zilele noastre se mai poate întâmpla aşa ceva, că mai avem printre noi oameni capabili de atâta cruzime, brute. Acum două zile, am văzut cum cinci oameni (nu erau romi), bine făcuţi, dar lipsiţi de inimă şi de milă, băteau un cal care nu mai putea să tragă la deal căruţa încărcată cu fier vechi, în păduricea de lângă fabrica de var a Sidexului. Nu pot să fiu indiferent faţă de ceea ce am văzut. Soţia mea, nici astăzi, după două zile nu şi-a revenit din şocul pe care l-a suferit. Animalul de tracţiune a fost bătut cu un par de unul dintre oameni până ce acesta a obosit; apoi a venit altul, care l-a bătut cu o bară de fier brut cu diametrul de 30-40 de mm; după care l-a lovit cu brutalitate un al treilea bărbat cu o bară subţire de fier forjat. Toţi cinci ţipau şi urlau la bietul animal, de ne-am speriat şi noi de ceea ce vedeam. Am văzut cum bietul animal mişca capul disperat în stânga şi în dreapta, doar de l-ar ajuta cineva. A intervenit un om care întâmplător trecea pe acolo şi a ajutat la împins căruţa. După ce au scos carul, unul dintre însoţitori i-a mai tras câteva răngi calului... Vă întreb ce putem face noi, ce pot face autorităţile, organizaţiile de protecţia animalelor, în aceste situaţii? Îl rog pe dl doctor Bacalbaşa, pentru că îl ştiu mare iubitor de animale, să se implice şi în această problemă (ştiu că se ocupă de câinii din padocuri şi nu numai). Rugăm toţi factorii de răspundere, iubitorii de animale să facă tot ceea ce le stă în putinţă şi să ia atitudine faţă de astfel de devieri nedemne de un om”, ne scrie un iubitor de animale.

Animalele au drepturi

Legea nr. 4 din 2004 şi Convenţia Europeană pentru Protecţia Animalelor precizează că orice deţinător de animale are obligaţia de a se îngriji cum se cuvine de animalul pe care-l are în curte, de la respectarea normelor sanitar-veterinare şi de igienă, la asigurarea hranei şi a unui tratament decent. De asemenea, articolul 4 din Legea nr. 4 precizează că proprietarii de animale au datoria de „a avea un comportament lipsit de brutalitate faţă de acestea, de a le asigura condiţiile necesare scopului pentru care sunt crescute şi de a nu le părăsi şi izgoni”.

Pe de altă parte, considerăm că nu e suficient să iubim animalele şi să întoarcem capul atunci când vedem astfel de episoade de violenţă. Implicarea şi atitudinea civică ar trebui să îşi facă mai mult simţită prezenţa în astfel de cazuri. Deşi nu ne miră lipsa de reacţie din moment ce nici când sunt bruscaţi oamenii în public nu mai reacţionăm! A întoarce capul în altă parte când ne confruntăm cu astfel de situaţii nu rezolvă nicidecum problema.

„Când cetăţenii întâlnesc astfel de situaţii, îi rugăm să sune la telefonul 0236/425.284, la Poliţia pentru Protecţia Animalelor, unde răspundem în timpul zilei; nu avem permanenţă şi noaptea. Astfel de situaţii pot fi sesizate şi la 112, la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care ne anunţă pentru a interveni”, ne-a spus Cristian Arsene, inspector şef al Poliţiei pentru Protecţia Animalelor Galaţi.

Potrivit legii, lucrătorii Poliţiei Române pot aplica un avertisment proprietarilor care manifestă cruzime faţă de animale, dar şi amendă care poate fi între 1.000 şi 2.000 lei.

Citit 3085 ori Ultima modificare Luni, 15 Aprilie 2013 16:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.