Lecţia de solidaritate

 Lecţia de solidaritate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 42 „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi au învăţat ieri cea mai importantă şi mai frumoasă lecţie de viaţă: solidaritatea. Graţie copiilor, părinţilor acestora şi cadrelor didactice conduse de inimoasa directoare Vasilica Ilie, Cristian Neculiţă are şansa de a redeveni un copil sănătos şi fericit.

Spectacol din suflet

În ediţia de ieri, 10 aprilie, a „Vieţii libere” scriam despre cazul lui Cristian Neculiţă, băieţelul de zece ani care iubeşte dansul, poveştile şi îngheţata.

Cristian este unul dintre elevii cu care Şcoala Gimnazială nr. 42 “Sfinţii Împăraţi” din Galaţi se mândreşte. În dreptul său, catalogul nu ştie să scrie decât „foarte bine”. Cristi este premiant la şcoală şi campion naţional la dans sportiv.

În anul 2005 a fost diagnosticat cu deformaţie toracică, iar situaţia lui s-a agravat anul acesta. Cristian va trebui să facă urgent o operaţie de protezare a sternului, cu ajutorul unei proteze de titan, în valoare de 8.548 lei. Şansa lui Cristian la o copilărie normală şi o viaţă sănătoasă depindea de cei 85 de milioane de lei vechi pe care, din păcate, nu-i avea.

Ieri, la Şcoala Gimnazială nr. 42, a avut loc un impresionant spectacol caritabil - „Dăruind, vei dobândi”, realizat în colaborare cu Biserica “Sfântul Vasile”. Ideea spectacolului i-a aparţinut dnei directoare, Vasilica Ilie, iar mobilizarea colegilor şi prietenilor lui Cristi a fost pur şi simplu emoţionantă.

„Mânuţele dau energie”

„În pragul sărbătorilor închinate Învierii, oferiţi-i lui Cristian şansa de a trăi frumos şi sănătos!”, acesta a fost mesajul pe care dna directoare Vasilica Ilie l-a transmis copiilor şi părinţilor care au umplut sala de sport aferentă şcolii. Directoarea le-a mulţumit tuturor elevilor şi familiilor lor care au donat bani, dorindu-le sănătate, sărbători fericite, şi să nu ajungă vreodată în situaţia teribilă prin care trec părinţii lui Cristi.

Micul erou al spectacolului, Cristi, a reuşit să-şi învingă emoţiile după ce, dimineaţă, a avut nevoie de îngrijiri medicale. Lângă el au fost tot timpul dna învăţătoare şi tatăl.

Pentru că mânuţele dau energie, colegii din clasa a IV-a B şi-au desenat pe un panou palmele şi pe fiecare au scris gândurile lor pentru Cristi şi cât de mult doresc să fie din nou sănătos.

„Lucru mare-i omenia”

Trebuie să vă spun că spectacolul dăruit din suflet de elevii Şcolii nr. 42 a fost extraordinar. Pentru Cristi, colegii şi prietenii lui s-au transformat în actori adevăraţi. Au cântat, au recitat şi au dansat minunat pentru el. Scenete precum „Răţuşca cea urâtă” şi „Hainele cele noi ale împăratului”, jucate cu talent de cei mici, au înveselit atmosfera.

Biletul de intrare la spectacol a costat doar 5 lei, dar familiile colegilor au donat mai mulţi bani pentru Cristi. Alte două şcoli au anunţat că vor strânge şi ele bani pentru viaţa lui Cristi.

Dacă dimineaţă suma adunată se ridicase la peste 4.000 de lei, ieri, după prânz, tatăl lui Cristi ne-a anunţat că suma a fost integral strânsă. De îndată ce ea va fi achitată spitalului Budimex, Cristi va fi programat la operaţie.

CJAS nu oferă decât „servicii sociale medicale”

Am încercat să aflăm de ce proteza de care are nevoie Cristi nu putea fi suportată de Casa de Asigurări de Sănătate. Am aflat de la dna preşedinte-director al CJAS, Olimpia Buzia, că proteza din titan nu se află pe lista de gratuităţi stabilită de minister, ci doar proteze similare, dar dintr-un material mai ieftin. Pentru o proteză mai performantă, cum e cea de care are nevoie Cristi, este necesară o asigurare medicală privată.

Oricum, important este că, graţie generozităţii oamenilor care îl înconjoară, graţie dascălilor care îl formează ca om, Cristi are acum şansa să devină un copil sănătos şi puternic. Îi dorim lui Cristian multă sănătate, iar părinţilor lui putere să-l susţină.

Explicaţii foto:

1 - Cristi, alături de dna învăţătoare şi de dna directoare a Şcolii nr. 42

2 - „Lucru mare-i omenia/ Mai de preţ ca bogăţia”, aşa au cântat colegii lui Cristi

Citit 921 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.