Cât costă să afli RH-ul şi GRUPA DE SÂNGE, analize necesare pentru DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Cât costă să afli RH-ul şi GRUPA DE SÂNGE, analize necesare pentru DOSARUL ELECTRONIC DE SĂNĂTATE
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

* Dosarul poate fi activat în aproximativ un minut, la orice control medical * Pacienţii care nu-şi cunosc grupa de sânge şi RH-ul vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla


Atunci când un pacient are nevoie de servicii medicale de urgenţă, informaţiile din “Sumarul de urgenţă” sunt foarte importante pentru medicul care trebuie să ia rapid cea mai bună decizie medicală pentru a-i salva bolnavului viaţa. RH-ul, grupa sanguină, alergiile la medicamente şi bolile de care suferă sunt informaţii care, dacă sunt ştiute, pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
După ce reţeta electronică a dat startul, iar cardul a continuat drumul digitalizării sistemului naţional de sănătate, dosarul electronic de sănătate (DES), care va conţine şi elementele menţionate mai sus, încheie acest trio, despre care autorităţile spun că va aduce transparenţă în modul în care sunt cheltuiţi banii publici din Sănătate şi va permite un diagnostic mai rapid şi mai eficient. Guvernanţii au aprobat recent normele metodologice necesare pentru completarea DES.

La cererea pacientului

Potrivit reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), iniţializarea DES este făcută doar la cererea pacientului, cu ocazia oricărui consult la doctor, de către orice medic care deţine o semnătură electronică calificată. Iniţializarea înseamnă încărcarea în Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) a istoricului medical al pacientului începând din 2010, anul din care există sistem centralizat. Dosarul electronic al pacientului conţine informaţii medicale despre respectiva persoană, adunate la nivel naţional de la toţi furnizorii de servicii medicale care au intrat în contact cu pacientul.

Procesul durează un minut

Până în prezent, peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat Dosarul Electronic de Sănătate (datele sunt disponibile doar la nivelul întregii ţări - n.r.). Extrapolând, rezultă că în jur de 100.000 de gălăţeni au activat deja acest instrument. Iniţializarea unui DES ar dura în jur de un minut, potrivit unui comunicat al CNAS. Pacientul este unicul proprietar al dosarului. Dacă are acces la internet persoana poate intra oricând în dosar, cu ajutorul unor parole pe care medicul care constituie DES i le va înmâna. Adresa de internet la care dosarul poate fi verificat este www.des-cnas.ro/pub/. Apăsaţi apoi butonul "Accesaţi DES", după care introduceţi, în căsuţa din mijloc, CNP-ul. Dacă, după ce aţi apăsat butonul din dreapta, nu puteţi intra în sistem, înseamnă că dosarul nu este încă activat.

Cum te ajută

"Dosarul electronic este un instrument de lucru foarte important. Medicul va putea vedea în timp util ce tratament a urmat pacientului, precum şi istoricul medical al acestuia. De asemenea, atunci când medicul va vedea în dosarul electronic că pacientul a efectuat de curând setul de analize pe care voia să i-l prescrie, va putea să-i recomande şi alte consultaţii, fără a mai consuma fonduri şi timp cu analizele deja făcute" a explicat dr. Elena Vrabie, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Galaţi.

Cum sunt aranjate informaţiile

DES va conţine toate informaţiile medicale care, în prezent, sunt trecute pe hârtie în fişele de observaţie, în foile de observaţie şi în registrele de consultaţii ale pacienţilor. Persoana va putea vedea cine i-a accesat dosarul, precum şi ora, ziua şi IP-ul calculatorului de pe care s-a făcut acest lucru. Informaţiile din dosar sunt împărţite în cinci module. Modulul "Sumar de urgenţă" este accesibil tuturor medicilor în vederea realizării actului medical, fără a fi necesar acordul pacientului. Modulele "Istoric medical", "Antecedente declarate de pacient", "Documente medicale" şi "Date personale" sunt accesibile medicilor, doar cu acordul pacienţilor.

Ce se plăteşte

Gălăţenii care vor, spre exemplu, ca RH-ul şi grupa de sânge să le fie trecute în DES, dar nu ştiu aceste date, vor fi nevoiţi să plătească pentru a le afla, deoarece CNAS nu decontează aceste analize. Pentru aflarea RH-ului şi a grupei de sânge o persoană trebuie să plătească în jur de 50 de lei.

 

Citit 73391 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 18:30

7 comentarii

 • postat de dana dumi
  Miercuri, 29 Aprilie 2015 15:31
  46.177.83.***
  buna ziua...as dori sa intreb cat ar costa toate analizele ptr un pacient care e venit din strainatate?
  1
  3
  Raportează
 • postat de dana
  Miercuri, 29 Aprilie 2015 15:29
  46.177.83.***
  buna....ptr toate analizele unui pacient venit din afara cat poate costa?
  6
  1
  Raportează
 • postat de andrei
  Miercuri, 28 Ianuarie 2015 22:01
  5.13.167.***
  La SOS Galati centru medical costa 11 lei amandoua analize, azi le-am facut eu, in nici un caz 50 lei
  0
  1
  Raportează
 • postat de un doctor
  Marți, 27 Ianuarie 2015 19:53
  82.137.15.***
  Costy, ori esti prost ori te faci.
  Donator de organe ce esti.
  De ce sa platesc eu analiza rh si grupa , cand iti virez 200 de lei lunar la cass?
  NU te-ai saturat de cat fura medicii?
  MA pis pe cardul lor si ma duc la privat daca vreau sa traiesc.
  Daca ai tu sanse sa traiesti vei trai, pe baza medicilor esti mort, cobai prost ce esti.
  4
  10
  Raportează
 • postat de costi
  Marți, 27 Ianuarie 2015 15:59
  95.77.96.***
  @magis esti calugar din ala care zice ca este 666 in cardul de sanatate? Mai du-te-n ... de incult. Orice om normal isi tine o evidenta a bolilor avute sau curente, pe o hartie, intr-un biblioraft, intr-un plic cu retete si diagnistice sau intr-un Excel. N-ai sa vezi niciodata un doctor serios care nu-si doreste sa-ti alfe tot istoricul medical, inainte sa-ti puna un diagnostic.

  Din fericire, cei ca tine, vor disparea treptat, si nu din cauza mea, ci a lui Darwin.
  6
  9
  Raportează
 • postat de magis
  Marți, 27 Ianuarie 2015 15:39
  89.136.235.***
  O noua teapa a statului, trasa cetateanului!
  Onor statul, reprezentat prin liota de guvernanti impotenti in a aseza lucrurile in sanatate intr-un mers firesc, nu au gasit alta solutie decit sa impovareze si sicaneze ceteanul prin inca o nascocire demna de Orwell. Prilej cu care s-au mai dat niste tunuri, spre fericirea portofelului cui trebuie, in contrapartida cu banii pe care omul lipsit de vina trebuie sa ii scoata din buzunar pentru a face sa functioneze aceasta solutie imorala, neceruta si in nefolosul sau.
  Caci un asa card nu e in folosul ceteanului, orice vi s-ar spune de catre cei platiti sa faca asta!
  8
  4
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 27 Ianuarie 2015 07:50
  5.13.155.***
  In laboratorul unde muncesc eu aceste doua analize costa in total 26 de lei. La aceasta suma se aplica o reducere de 20 % pt pensionari, elevi, studenti, someri, copii si 10 % pt femeile insarcinate. Cu sau fara reducere nu ajungem la suma de 50 de lei. Rezultatul in aceeasi zi de recolta. Cine vrea sa plateasca 50 de lei sa mearga la mega laboratoarele deschise de curand in oras......
  3
  24
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.