La mulţi ani, Catinca Bercea!

La mulţi ani, Catinca Bercea!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La 80 de ani, fără ochelari, Catinca Bercea din Târgu Bujor, sau tanti Tinca, aşa cum îi spun cunoscuţii, citeşte zilnic „Viaţa liberă” *

De 20 de ani, Catinca Bercea din Târgu Bujor este cititoarea fidelă a ziarului „Viaţa liberă”. Nu concepe să treacă o zi în care să nu răsfoiască ziarul în căutarea celor mai interesante articole, să parcurgă materialele jurnaliştilor preferaţi şi să pună de-o-parte ediţiile sau paginile foarte importante.

Ferească Sfântul să nu găsească „Alege Tv”, ghidul oferit de ziarul nostru, că se face foc şi pară! Nu se poate uita la televizor decât cu ghidul alături. „«Viaţa liberă» este prietenul meu”, spune Catinca Bercea despre ziarul ei favorit. Uneori, amintindu-şi că e văduvă de 19 ani, glumeşte spunând că ziarul nostru este „bărbatul ei”.

Pentru că astăzi Catinca Bercea împlineşte 80 de ani, merită să-i urăm cu drag „La mulţi ani, sănătate şi bucurii” şi să ne citească încă 20 de ani de-acum înainte!

Fidelitate

Picioarele n-o mai ajută să meargă, dar ochii îi sclipesc ageri, are mintea ascuţită şi o memorie excelentă. Dna Catinca Bercea citeşte fără ochelari, ba chiar vede să bage aţa în ac.

„Viaţa liberă” îi este prietenul fidel. Şi-a făcut abonament în 1984 şi nu lasă o zi fără să citească presa: „I-am spus bărbatului meu, pe când trăia, că vreau să fiu informată. El nu ştia carte, şi îi spuneam: «Tu eşti analfabet, eu vreau să citesc. E pensia mea, nu te interesează ce fac cu ea». Şi m-am abonat la ziar. Citesc tot! Sunt singură, numai eu şi cu Dumnezeu şi cu ziarul. Am o pensie nu prea mare, de 600 de lei”.

„Poştaşul nici nu mă mai întreabă, îmi reţine abonamentul direct din pensie. Ziarul mă costă 180 de lei pe an poate să fie şi 200, nu mă las de ziar. Vecinelor care mă critică le spun: «Nu ştiţi carte, de aia nu citiţi»”, ne-a mărturisit dna Catinca Bercea.

Comentează lejer articolele din ziare şi celor mai puţin informaţi, inclusiv fiicei sale Dumitra îi reproşează „Cum, n-ai citit în ziar?!”. Dna Dumitra a aflat de la mama ei totul despre grupa a doua de pensie, graţie informaţiilor publicate în „Viaţa liberă”.

Viaţă grea

Catinca Bercea n-a avut viaţă uşoară. Regretă şi acum că părinţii au retras-o de la şcoală în clasa a VI-a şi au ţinut-o acasă să-i crească pe fraţii mai mici. Şi-a dorit să absolve şapte clase.

Avea 22 de ani când s-a căsătorit. Când bărbatul ei nu mai avea decât trei luni de armată, n-a mai rezistat condiţiilor cumplite şi a dezertat. Catinca era însărcinată în şapte luni cu prima dintre fete când a aflat că soţul i-a fost condamnat la trei ani de închisoare: „Tinerii căsătoriţi făceau case, eu căram pachete cu mâncare la lagăre de muncă şi penitenciarele din Poarta Albă, Hunedoara, Suceava”, povesteşte dna Bercea.

„Sărut-mâna pentru masă!”

Din 1961, dna Bercea s-a angajat la Liceul din Târgu Bujoru. Şapte ani a muncit la spălătorie cu normă. Spăla doar manual, pentru tot internatul liceului. Apoi a devenit bucătăreasă şi zeci de generaţii de elevi i-au spus Catincăi Bercea „Sărut-mâna pentru masă!”.

Era vestită pentru mâncarea bună. „Când nu aveam ce îmi trebuie la bucătăria liceului, puneam de seara de prin grădină legume, verdeţuri, borş de putină. Îi viaţa mea n-am acrit ciorba cu sare de lămâie sau cu oţet! Umpleam borş de putină! Când eram de serviciu mânca şi directorul. Pe domnul primar Ştefan Arfire, când era elev de liceu, mai întâi l-am spălat, pe urmă l-am hrănit. Unii elevi m-au vizitat acasă ca să-mi mulţumească”, povesteşte fosta bucătăreasă.

După 23 de ani de muncă, dna Bercea a fost nevoită să se pensioneze pe caz de boală. „Am avut o cumpănă mare: cinci zile am stat în comă agitată febrilă. Doctorii nu credeau că mai scap. Dar uite că fac 80 de ani!”, spune cititoarea noastră.

Să ne mai citească 20 de ani!

Chiar dacă trupul n-o mai ajută să se deplaseze, Catinca Bercea tot nu se lasă. Îşi munceşte singură grădina, sprijinită în băţ şi cazma. Se mândreşte cu cele trei fete, şapte nepoţi şi zece strănepoţi pe care îi are.

Familia se va aduna azi să-i ureze „La mulţi ani” şi să o sărbătorească aşa cum se cuvine. Îi urăm şi noi viaţă lungă, sănătate şi la mulţi ani!

Citit 970 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.