Constructori SANCȚIONAȚI de ITM Galaţi
Foto: Foto-arhivă ”Viața liberă”

Constructori SANCȚIONAȚI de ITM Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi au efectuat, în perioada 28-30 iulie, mai multe controale la angajatorii din domeniul construcţiilor, în cadrul a două campanii naţionale, una privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, şi cealaltă – de combatere a riscurilor de căderi de la înălţime şi surpări de maluri pe şantierele fixe şi mobile. Conform inspectorului-şef Ionel Petrea, în domeniul Relaţiilor de Muncă, au fost controlaţi 17 angajatori având 1.316 salariaţi. În cazul acestora, au fost dispuse 24 de măsuri, iar şase angajatori au fost sancţionaţi cu avertismente. În ceea ce priveşte domeniul Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, la cei 16 angajatori controlaţi, având 1.305 salariaţi, s-au constatat 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse 20 măsuri; la 14 angajatori s-au aplicat 20 de sancţiuni contravenţionale,  din care trei amenzi în valoare de 12.000 lei.

Inspectorii de muncă au vizat, în principal, respectarea de către angajatori a prevederilor legale cu privire la angajarea personalului, timpul de muncă şi timpul de odihnă, repausul săptămânal şi repausul zilnic, sărbători legale, garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară; respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în şantierele temporare şi mobile pentru anveloparea termică a imobilelor.

„Rezultatele controalelor efectuate în anii anteriori de către inspectoratele teritoriale de muncă au evidenţiat faptul că domeniul construcţiilor reprezintă unul dintre domeniile prioritare pentru acţiunile Inspecţiei Muncii. Intensificarea acţiunilor de control în sectorul de activitate menţionat este impusă de urmărirea realizării obiectivelor specifice ale instituţiei de a diminua munca nedeclarată, care constituie un fenomen extrem de nociv datorită consecinţelor sociale şi economice pe care le produce. Totodată, decizia de a lansa acţiuni de control de verificare a modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările cu risc de cădere de la înălţime a fost determinată de raportarea în primele şase luni ale anului 2016, la nivel naţional, a unui număr semnificativ de evenimente soldate cu vătămări corporale grave şi chiar decese în activităţile desfăşurate în şantierele temporare şi mobile pentru anvelopare termică la blocurile de locuinţe, precum şi alte activităţi specifice din domeniul construcţiilor”, a declarat inspectorul-şef al ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Citit 2918 ori Ultima modificare Marți, 09 August 2016 18:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.