ŞCOALA PĂRINŢILOR | "Cum să fac să nu mai ţip la copilul meu?"

ŞCOALA PĂRINŢILOR | "Cum să fac să nu mai ţip la copilul meu?"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După articolul publicat săptămâna trecută, o cititoare ne-a scris următoarele: "Într-adevăr, caracterul meu se vede în copilul meu, precum e şi vorba 'Aşchia nu sare departe de trunchi'. Dar ce pot eu face? Nu ştiu cum să fiu altfel. Ar fi fost bune nişte sfaturi mai exacte. Tare greu este. El nu mă asculta. Nu îşi face temele. Nu vrea la şcoală. Cum să fac să nu mai ţip la copilul meu, cum să fac să nu îl pedepsesc, să nu îl închid în camera, la fel cum mă închidea tata pe mine?".

Ce poţi face tu? În primul rând să conştientizezi că felul în care te comporţi cu propriul copil are la bază modelul parental pe care l-ai avut tu în copilărie. Apoi, să realizezi că de fapt tu eşti un adult acum şi nu copilul de atunci. Asta înseamnă să încerci să trăieşti cât mai mult în prezentul din viaţa ta, să fii conectată atât cu tine, cât şi cu copilul tău.

Ca adult, dar în special ca părinte, ar fi bine să învăţăm cum să ne controlăm propriile emoţii; să le recunoaştem când apar şi să vedem ce gânduri avem în acele momente.

Apelarea la măsuri extreme - ,,închisul în cameră” - arată de fapt frustrările adultului că nu a reuşit să-i impună copilului propriile convingeri. Când un copil îi spune unui părinte NU, el îşi spune un DA lui, unei nevoi a lui. Poate ar ajuta să descoperi lucrul căruia copilul tău spune DA atunci când se opune la cerinţele tale: poate are o nevoie mai mare de control, poate are nevoia de a şti că tu îl înţelegi, că îi înţelegi şi dorinţele lui.

Motivul pentru care un copil nu vrea să meargă la şcoală poate să fie unul legat de şcoală, de ceea ce se întâmplă acolo sau poate să fie în legătură cu ceea ce se întâmplă acasă. Uneori poate să fie un lucru pe care un adult să nu îl considere important, dar pentru copil să conteze foarte mult. Încearcă să afli care este acest motiv mai întâi şi apoi luaţi măsurile potrivite care să îl ajute.

Citit 2746 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2017 18:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.