Ce beneficii ai atunci când donezi sânge

Ce beneficii ai atunci când donezi sânge
Un gest care poate salva vieţi, donarea de sânge nu este dureroasă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Zeci de gălăţeni vin zilnic la Centrul Regional de Transfuzii Galaţi, pentru a dona sânge. Gestul lor ajută mulţi bolnavi aflaţi în situaţii critice. O parte din sânge rămâne în spitalele din Galaţi, în vreme ce alte pungi sunt duse la Bucureşti, pentru tratamentul pacienţilor gălăţeni internaţi în spitalele din Capitală. Iată însă de ce aspecte trebuie să ţii seama, dacă intenţionezi să donezi sânge.

"Donatorul de sânge trebuie să aibă între 18 şi 60 de ani. Femeile trebuie să cântărească cel puţin 57 de kilograme, iar bărbaţii, cel puţin 60 de kilograme. Persoana trebuie să aibă tensiunea arterială sistolică cuprinsă între 100 şi 180 mmHg, iar pe cea diastolică între 60 şi 100 mmHg. Alte condiţii sunt: să nu fi suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale; să nu urmeze tratament medicamentos (antiinflamatoare, contraceptive orale, antibiotice etc.); femeile trebuie să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală; să nu mănânce grăsimi în exces sau să bea alcool, cu cel puţin 48 de ore înaintea donării; să nu aibă sau să fi avut nu fi avut următoarele boli: hepatită cronică (B,C), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză (boală infecto-contagioasă a animalelor, transmisibilă la om prin alimentele provenite de la animalele bolnave şi care se manifestă prin febră mare, transpiraţie, mărirea splinei etc - n.r.), ulcer, diabet zaharat insulinodependent, boli de inimă sau boli de piele", se arată într-un comunicat al Centrului Regional de Transfuzii (CRTS) Galaţi.

Fără mâncăruri grase

Dimineaţă, înainte de a dona, poţi bea o ceaşcă de ceai sau de cafea şi mânca un mic-dejun format în special din fructe şi legume. Nu trebuie mâncate alimente bogate în proteine şi grăsimi, cum sunt ouăle, laptele sau carnea (chiar şi cea slabă - n.r.). Înainte de a dona şi după, pentru un interval de o oră, nu trebuie să fumezi.

Atunci când vrei să donezi, următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); TPHA (sifilis); ALT (probe hepatice). După ce aţi donat, veţi obţine o adeverinţă pentru o reducere de 50 la sută la transportul în comun, pentru 30 de zile. Angajaţii care donează beneficiază şi de o zi liberă. Nu în ultimul rând, donatorii primesc şi şapte bonuri de masă, în valoare de 67 de lei.

Citit 6421 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Octombrie 2017 20:04

3 comentarii

 • postat de cetatean
  Duminică, 05 Noiembrie 2017 13:23
  5.13.150.***
  De ce 60 de ani daca sunt sanatos ? a stai ca am 59.99 ma incadrez.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Marco
  Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 19:06
  109.166.129.***
  La ce ore se fac donările?
  1
  1
  Raportează
 • postat de Un fost donator (onorific) sa spuna asa
  Sâmbătă, 21 Octombrie 2017 12:46
  188.24.244.***
  Ar trebui sa spuneti si cu cat se vinde o punga de sange ca stim ca nu le dati de pomana la spitale iar 67 de lei e pur si simplu o bataie de joc, ce poate cumpara un donator de banii astia de la un supermarkrt absolut nimic ,in concluzie daca vreti sa aveti donatori (onorifici)mai mariti si voi compensatiile ca fie vorba intre noi aveti de unde punga de sange e cel putin 100 de euro cel putin.
  1
  4
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.