Vestiarul Oţelului, 12 milioane?

Vestiarul Oţelului, 12 milioane?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Site-ul german transfermarkt.de consideră că jucătorii antrenaţi de Dorinel Munteanu costă 12.250.000 de euro * „Sunt nepreţuiţi”, glumeşte Marius Stan, conducătorul clubului de Liga I *

Greu de aflat un răspuns

Niciodată nu poţi afla valoarea reală a unui fotbalist – la suma de transfer mă refer – dacă-l întrebi pe conducătorul de club sau pe antrenorul care-l pregăteşte.

Aceştia au tot interesul de a-i umfla cota, de a-l face să pară recent aterizat din fazele finale ale Ligii Campionilor. Nici agenţii sportivilor, aşa-zişii impresari, nu pot răspunde cu mâna pe inimă, sau pe Biblie, la această întrebare.

Ba chiar sunt mai păguboşi decât primii. Şi totuşi, dacă vrei să ştii cât costă materialul uman din vestiarul unei echipe de fotbal eşti nevoit să consulţi o pagină de Internet care te poate orienta, îţi face o idee, chiar dacă nu pe cea corectă. Există şi unele erori evidente, indivizi cărora cu greu li se poate spune fotbalişti, figurând cu preţuri exorbitante. 

Iorga, cel mai scump

Site-ul german www.transfermarkt.de, citat de multe ori ca sursă vecină cu realitatea, are un preţ pentru fiecare jucător de fotbal din aproape toată lumea (doar ligile superioare sunt luate în calcul).

Oţelul Galaţi, echipă de Liga I, valorează 12.250.000 de euro, cei 27 de sportivi aflaţi sub comanda lui Dorinel Munteanu fiind cotaţi de la 50.000 (portarul junior Gabriel Abraham), până la 1.050.000 de euro (mijlocaşul Laurenţiu Iorga).

Criteriile de bază în stabilirea „scorului” de piaţă al unui purtător de tricou, ghete şi jambiere sunt calităţile fizice, tehnice, vârsta şi prezenţele în loturile naţionale.

Ce le-a scăpat, printre altele, celor care se îngrijesc de www.transfermarkt.de este faptul că un jucător, aflat pe ultima sută de metri a unui contract, costă mult mai puţin.                  

Para şi Jelev, cam 900.000

Conform paginii de Internet nemţeşti, căpitanul Oţelului, Gabriel Paraschiv, face 950.000 de euro, iar fundaşul bulgar Jivko Jelev costă 900.000 de euro.

„Jucătorii noştri sunt nepreţuiţi”, glumeşte directorul general al grupării de prim eşalon, Marius Stan, evitând să facă vreun comentariu pe marginea evaluării lui „transfermarkt”.

Sergiu Costin este cotat la 600.000, Silviu Ilie la 725.000, în schimb John Ibeh face numai 425.000 de euro. În cazul primilor doi, suma este cam „încărcată”, în timp ce nigerianul de 23 de ani se poate considera, fără echivoc, subevaluat.

Prin urmare, vestiarul Oţelului se situează într-adevăr pe la 12 milioane de euro: dacă vreun fotbalist este supraevaluat, altul e văzut cu numai un ochi şi se face media.

Explicaţie foto: Grămadă de milioane. Râpă, Ilie, Costin, Ibeh, Mojsov şi Axente fac împreună 2.700.000 de euro

Citit 1292 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.