Sportivi legați de Galați, afectați de războiul din Ucraina

Sportivi legați de Galați, afectați de războiul din Ucraina
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Conflictul deschis dintre Ucraina și Rusia a acaparat inclusiv lumea sportului mondial. Mulți dintre sportivi sunt afectați direct de ceea ce se întâmplă, ori fiindcă au familia în Ucraina, ori fiindcă au activat acolo o vreme îndelungată. 

Sunt și câțiva foști sportivi gălățeni sau cu trecut legat de Galați care trăiesc cu sufletul la gură tot ceea ce se petrece pe scena mondială. Considerat a fi cel mai talentat fotbalist gălățean din toate timpurile, Florin Cernat și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale la Dinamo Kiev, chiar în capitala Ucrainei.

”Țin minte că în primul an când am jucat la Dinamo Kiev, la meciurile cu Șahtior Donețk (n.r. echipă din zona proclamată independentă de Putin și susținută de mișcarea ucraineană pro-rusă) era interes mare. Se juca la Kiev, cu stadionul plin, primul inel de la stadion era cu suporterii noștri, iar al doilea era totul portocaliu (n.r.- culorile lui Șahtior). Nu existau conflicte de niciun fel, nici la meci, nici după. Chiar după meci am plecat o dată pe jos de la stadion până la cazare, alături de soția mea, fără să fi avut vreo problemă, deși erau mulți fani ai Șahtiorului. Dimpotrivă, făceam poze cu fanii. Nu credeam că se poate ajunge la așa ceva”, a spus Cernat.

Florin Cernat a jucat pentru Dinamo Kiev în perioada 2001-2009, reușind să marcheze pentru formația ucraineană inclusiv în meciurile din Liga Campionilor.

Handbalistă de la Galați, sub ocupația rușilor

Orașul Herson din Ucraina a apărut ca informație că ar fi sub ocupație rusească, acolo locuind în aceste clipe Alla Sheiko, fostă jucătoare la CSM Galați până anul trecut. Într-o intervenție la radio Kiss FM, jucătoarea de origine ucraineană, dar care vorbește foarte bine limba română, a descris situația prin care trece alături de locuitorii din Herson.

”Când începe să se tragă, ne ascundem pe hol sau în baie. Suntem cinci adulți și doi copii în casă. Lovesc cu rachete în casele oamenilor. Rușii sunt speriați și înfometați, se ascund printre blocuri și iau oameni nevinovați prizonieri, ca scut uman, un fel de protecție vie. Aici, fiecare cartier și-a făcut propria grupare de apărare. De multe ori au stat fără arme, cu mâinile goale în fața tancurilor. Am aflat că brigada care proteja cartierul meu a fost distrusă. Avem printre ei prieteni”, a spus Alla, care a primit multe mesaje de încurajare de la fostele sale colege.

Alla Sheiko a fost în perioada petrecută la Galați inclusiv antrenoare pentru grupele de juniori ale unui club privat de handbal.

Ucraineni hocheiști, la CSM

CSM Galați are la echipa de seniori de hochei pe gheață trei jucători din Ucraina, toți trei afectați emoțional până la lacrimi de cele ce se întâmplă acasă la ei, acolo unde se află familiile și prietenii. Aceștia sunt singurii sportivi din Ucraina legitimați în acest sezon la o echipă gălățeană, dar în trecut au fost mai mulți care au trecut prin orașul nostru la hochei, baschet sau volei.

Citit 1178 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Martie 2022 01:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.