Somn, ceai şi lapte praf

Somn, ceai şi lapte praf
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bărbaţii neînfricaţi care încearcă să atingă vârful Cho Oyu din Himalaya urmează un program foarte strict pentru a înlătura pericolele evidente de pe traseu * Aflaţi la un pas de „Zona Morţii”, Tiberiu Pintilie şi Adrian Faku trebuie să lupte cu aerul tot mai rarefiat şi cu procesele neobişnuite ale organismului uman

Sănătoşi, antrenaţi, perseverenţi

„Zona Morţii”, titulatură care trebuie întâmpinată cu destul optimism, porneşte de la 7.500 de metri încolo, doar oamenii perfect sănătoşi, foarte antrenaţi şi cu voinţă de fier fiind în stare s-o parcurgă. „Mai avem puţin până acolo, dar nimic nu ne mai poate opri.

Vedem vârful Cho Oyu, adică cei 8.201 metri pe care i-am visat de când am plecat în această expediţie. Vom ajunge acolo şi abia aşteptăm să revenim acasă!”, ne spune Tiberiu Pintilie, poate cel mai curajos gălăţean în viaţă. Alături de camaradul Adrian Faku, a depăşit bariera celor 7.105 metri atinşi anul trecut în Munţii Pamir.

„Este o senzaţie greu de povestit, e ceva incredibil să ştii că te afli deasupra Terrei”, adaugă concitadinul nostru, fascinat şi el de forţele nelimitate ale organismului uman.

Abundenţă de globule roşii

De fapt, nimeni, oricât de sănătos, antrenat şi curajos ar fi, nu poate rezista la peste 6.400 de metri altitudine fără a respecta un program bine învăţat. Tibi povesteşte prin telefonul cu semnal prin satelit cu care cotidianul „Viaţa liberă” l-a înarmat la plecarea spre cea mai mare provocare din viaţa sa: „Aici viaţa se desfăşoară altfel: tot ceea ce facem este pentru a ne aclimatiza mai bine.

Aici organismul produce mai repede globule roşii, deci trebuie să dormim de la ora 20.00 la ora 7.00, apoi din nou între 14.00 şi 18.00, mâncăm cât putem între timp şi bem de la trei la şase litri de ceai izotonic, supă şi lapte praf. Facem totul pentru ca a doua zi să suportăm aerul rarefiat şi frigul de la peste minus 30 de grade Celsius.” Eh, cine mai are tupeul să încerce o asemenea aventură?

Cho Oyu-le, dă-te bătut!

Pentru a ne face o idee despre locul în care se află Pintilie şi Faku, am accesat link-ul trimis de ei prin „SPOT Satellite GPS Messenger”, un dispozitiv care transmite notificări de urgenţă prin satelit. Ieri după-amiază, la o latitudine de 28.10363 şi o altitudine de 86.64362 trona straşnicul mesaj al bărbaţilor care nu cunosc teama: „Suntem în continuare la peste 7.000 de metri!” Cam un kilometru îi mai desparte de o performanţă greu de egalat.

Pentru a-i încuraja de la depărtare, din birouri, în care temperatura medie este de 24-25 de grade Celsius, încercăm un neaoş „Cho Oyu-le, dă-te bătut!”…

Foto: www.himalaya2011.com

Citit 948 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.