Oțelul, raport curat față de casele de pariuri
Foto: jurnalul.ro

Oțelul, raport curat față de casele de pariuri
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Gruparea gălățeană Oţelul este una dintre puținele echipe de fotbal din prima ligă a României care nu promovează în mod vădit case de pariuri sau jocuri de noroc, în contextul unei dezbateri publice pentru interzicerea reclamelor la astfel de agenții.

Societatea românească se confruntă cu mari probleme legate de ascensiunea adicției de jocuri de noroc în rândul populaţiei, iar aproape că nu există colț de stradă fără un casino, agenție de pariuri sau măcar o reclamă cât mai mare la ceva de genul. Astfel, ONG-ul "Declic" a lansat o campanie de combatere a reclamelor la jocurile de noroc, iar în Guvernul României se discută despre mutarea sălilor de jocuri de noroc spre periferiile orașelor.

Bineînțeles, în tot acest context, mare parte din sponsorii echipelor din fotbal provin din industria jocurilor de noroc - în mare parte corelate cu pariuri sportive. Dar fiecare casă de pariuri sportive are în spatele său și boala "păcănelelor" - care a creat foarte multe victime, în special în rândul tinerilor.

Inclusiv campionatul Ligii I de fotbal poartă denumirea de Superligă grație sponsorului principal, Superbet.

Oțelul, fără reclamă la pariuri și jocuri

Există doar cinci echipe din Liga I care nu sunt sponsorizate de case de pariuri, printre care se numără și Oțelul Galați. Ceea ce reprezintă un bonus ca imagine pentru gruparea gălățeană, mai ales că este finanțată în mare parte din bani publici. Fără reclame la pariuri și jocuri avem și FC Voluntari, echipă care depinde exclusiv de comunitate, plus CFR Cluj (care a încetat destul de recent colaborarea cu PokerStars), FCU 1948 Craiova și Sepsi Sf. Gheorghe.

Există totuși o semi-manevră prin care se promovează mai puțin agresiv reclamele la agențiile de pariuri, prin panourile publicitare de la firma Durby. Toate cele cinci cluburi amintite mai sus, printre care și Oțelul, care n-au reclame în mod direct la pariuri și jocuri, au contract cu firma respectivă pentru panourile luminoase, pentru care primesc sume infime de bani, în comparaţie cu alte grupări europene. Iar firma în cauză are contracte cu case de pariuri și jocuri de noroc, prin care se promovează la toate echipele cu care Durby are o astfel de înțelegere. E un gen de reclamă mai pasivă, dar de care ar trebui ținut cont mai bine în viitor din partea cluburilor la negocierea contractelor, în special de către cele care primesc finanțare în majoritate din bani publici.

Superliga pariurilor

În rest, sunt 11 echipe din Liga I cu sponsori principali sau printre cei mai importanți proveniți din pariuri. FCSB, club al cărui patron se laudă cu moralitatea zi de zi la televizor, joacă pe echipament ca sponsor principal cu Betano, la fel ca o altă echipă ce luptă la titlu, CSU Craiova.

Intrat cu surle și trâmbițe de corectitudine politică, acționarul majoritar de la Rapid, Dan Șucu, s-a asociat cu Superbet - drept sponsor al echipei, plus purtător de nume al Stadionului "Giulești", când Rapid joacă acasă. Tot cu Superbet ca sponsor principal se află și Farul Constanța (campioana României, la care Gheorghe Hagi este acționar și antrenor) și Universitatea Cluj-Napoca (reprezentanta unui oraș care are și în stațiile de autobuz reclame la jocuri de noroc).

Celelalte echipe cu sponsori la pariuri pe piept sunt: Petrolul, UT Arad (ambele cu efbet), Hermannstadt, FC Botoșani (ambele cu Unibet), Dinamo (win2) şi Poli Iași (Mozzart Bet).

Aceeași problemă s-a ridicat și în campionate mai puternice, iar din 2025 nicio echipă din Premier League nu va mai purta pe echipament case de pariuri sau jocuri de noroc ca sponsori.

Citit 2987 ori Ultima modificare Joi, 05 Octombrie 2023 21:15

9 comentarii

  • postat de lucian
    Joi, 05 Octombrie 2023 14:35
    92.223.167.***
    Un agricultor fertilizeaza terenul ca sa aiba mai multe roade. Dar in acelasi timp incearca sa starpeasca si iarba rea!
    Agricultorul face sa creasca doar planta care o vrea el!
    Iar daca vede ca nu functioneaza fertilizantul asa cum vrea el, IL VA DA IN ALTA PARTE.
    Clar conceptul?
    2
    1
  • postat de dar sint prea agresiv emotional... asa e. trebuie sa li se limiteze impactul cu potentiali clienti.
    Joi, 05 Octombrie 2023 13:35
    89.39.81.***
    in sport se fac cu adevarat trisari de rezultat. niciodata casele de pariuri nu sint implicate. nu pot pierde superafacerea...chiar stiu ca au facut un organism de consens de a raporta pariuri ce par trucate si raporteaza organelor competente...ei se apara altfel pierd credibilitatea si clientii...
    2
    1
  • postat de pina cind se va intimpla ca si cu adictia din consumul de tigari, fara reclame la kent, marlboro, imi doresc ca otelul sa faca bani cu firma de pariuripe piept.
    Joi, 05 Octombrie 2023 12:47
    89.39.81.***
    casele de pariuri sint bogate. datorita celor ce pariaza. ei nu-si vor pune pielea la saramura cu trucare de meciuri. e ca si cind iei gaina ce face oua de aur si o risti...nu, reclama lor e pentru a atrage noi clienti. cine vrea pariaza cine nu, nu. cu adevarat e prea manipulanta vizual.
    5
    2
  • postat de Catalin
    Joi, 05 Octombrie 2023 09:00
    5.2.209.***
    Am vazut ca nu promoveaza. Pe panourile publicitare din teren erau numai reclame cu bet. Superbet, Maxbet, Betano, Unibet...etc..
    10
    2
  • postat de Alin
    Joi, 05 Octombrie 2023 04:43
    95.76.37.***
    Echipele care fac reclama pe tricouri caselor de pariuri, nu sunt echipe curate
    Cum este posibil ca doua echipe din SuperLiga sa faca reclama casei de pariuri BETANO
    ce incredere sa mai aiba sepectatorul roman.
    Casele de pariuri dicteaza rezultatul si cluburile respective se conformeaza.
    2
    7
  • postat de Roman
    Joi, 05 Octombrie 2023 00:23
    5.13.222.***
    Ce e rău în a face reclama Dacă ești deștept i ale banii lasă banii orașului ptr parcuri, străzi grădinițe bătrâni.Modernizeaza orașul asta Fa parcări supraetajate se sufoca orașul de mașini.tunde iarbă uda copacii ați plantat dar ați uitat sa I udați.Dunarea,Prut Siret.Nu o fi apa ?
    13
    15
  • postat de Adrian
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 20:12
    89.39.81.***
    Au fost oferte si otelul le a refuzat?
    1
    16
  • postat de hai otelul
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 19:30
    89.39.81.***
    noi trebuie sa fim mai catolici decit papa...in PL din 2025......imi doresc pentru OTELUL cit mai multi bani din sponsorizari cu firme de pariuri...macar pina in 2025....la noi mai tirziu, marea britanie nu mai e in ue....
    10
    11
  • postat de orice ban pentru performanta otelului conteaza...
    Miercuri, 04 Octombrie 2023 19:18
    89.39.81.***
    sintem in 2023, romania. din 2025 in PL nu se poarta reclama...otelul nu a intrat in interesul de imagine pentru ca e o echipa promovata dar cind rezultatele vor venii, sint bine veniti orice bani pentru club. indiferent ce sponsor are pe tricou echipa....citiva ani.....
    6
    10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.