Un meci istoric, de pus în ramă
Foto: Sportul Ilustrat

Un meci istoric, de pus în ramă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un adversar valoros, faimos în Europa, cum este gruparea italiană Lube Civitanova, a fost nevoit să încline steagul într-o sală din România

Este vorba despre Sala Sporturilor "Dunărea", unde și alte echipe de renume, chiar dacă nu de faima peninsularilor, au fost nevoite să se recunoască învinse.

Meciul de marți seară, CSM Arcada - Lube Civitanova, a adus publicului gălățean o enormă satisfacție, printr-o victorie fabuloasă: 3-2 (21-25, 25-23, 25-20, 16-25, 15-10).

În avancronica meciului afirmam că și într-o astfel de confruntare - dezechilibrată, la prima vedere - este loc de surprize, se poate visa frumos. Ei bine, surpriza a venit, iar visul s-a transformat în realitate.

Gruparea-oaspete venea la Galați după victorii pe linie, toate la zero, în cele patru jocuri din Grupa E a Champions League. Dar a fost altceva pe terenul gălățenilor. Italienii au dat de un adversar care nu s-a speriat de renume, CSM Arcada fiind o echipă care a crezut în șansa sa. De asemenea, antrenorul Sergiu Stancu a știut să își așeze excelent echipa în teren.

Iată declarația acestuia, la puține momente de final. "Am obținut o victorie uriașă, extrem de importantă, în fața unui adversar foarte valoros. Se știe deja, italienii se află la ora actuală printre grupările cele mai valoroase de pe continent, prin numeroasele trofee - printre care și titluri de Champions League. Felicit băieții pentru tot ceea ce au făcut în această seară. În continuare credem în șansa sau în posibilitatea de a ne califica mai departe în Ligă sau în CEV Cup. Depinde de evoluția noastră din meciul de la Praga, de săptămâna viitoare, unde mergem să câștigăm, dar contează și rezultatul de joi (LVI Praga - Maaseik, n.a.)".

Filmul meciului unei victorii istorice

Pentru că a fost o partidă de referință pentru voleiul românesc, merită să-i acordăm câteva rânduri în plus.

Adversarul valoros, despre care știam multe lucruri, a reușit să-și arate... fața. Au condus ai noștri cu 4-3, a fost 9-9, dar de aici s-a ajuns la 16-20, la un singur pas de câștigarea setului, 21-25. Lupta s-a încins încet, încet, în următoarele seturi, în care, oarecum surprinzător, echipa noastră s-a văzut mai mult! Evoluția scorului în setul al doilea: echilibru până la 11-11, iar de aici tabela a fost favorabilă gazdelor, 18-15, 21-16, 25-23.

O evoluție asemănătoare am consemnat și în setul următor: 7-7, 12-8, 17-14, 20-17, 22-20, iar finalul a consemnat scorul de 25-20.

Tresărirea de orgoliu a oaspeților s-a resimțit imediat, cu egalarea la 2, după ce şi-au adjudecat setul al patrulea. A fost 6-6, dar de acolo s-a mers cu italienii în avantaj.

Setul decisiv (al cincilea) a fost ceva de neînchipuit. Gălățenii au pus piciorul pe pedala de accelerație şi nu l-au mai ridicat până la final, pentru un succes extraordinar, cu scorul final de 3-2. Băieții noștri au aruncat în luptă toată energia și priceperea, iar după 3-1 și 5-2, s-a făcut 8-4, la schimbarea terenului. Apoi 10-4, 12-6, dar și o revenire a italienilor de ultim moment. Oaspeții au venit aproape din nou, dar insuficient pentru tabela care a arătat în cele din urmă 15-10 și o mare victorie a Galațiului.

În acest final... fericit, iată și echipa victorioasă: Woch, Butnaru, Gergye, Lopez, Hamacher, Javad-Toman (libero). Au mai intrat: Bala, Nikula, Lescov și Talpă. Pe foaie s-au mai aflat Cristudor, Aldea și Mihălescu.

Ca pe Barcelona la fotbal!

Succesul celor de la CSM Arcada poate că nu este asimilat de cei mai puțin cunoscători ai fenomenului voleibalistic. De menționat că gălățenii aveau o cotă de 9,00 înaintea partidei pentru a câștiga, cam cât ar avea Oțelul dacă ar juca pe teren propriu cu FC Barcelona. Cam așa se prezintă și raportul valoric dintre cele două grupări de volei, dar eroii lui Sergiu Stancu au dovedit încă o dată că merită toate aprecierile noastre.

Brazilianul Hugo Hamacher a fost unul dintre cei intervievați la finalul partidei. Acesta s-a declarat încântat de succes, fiind la curent cu situația istorică pentru voleiul românesc: "Cred că am lucrat foarte mult pentru acest meci. Am știut că este posibil să ne îndeplinim obiectivele, această victorie a fost unul dintre ele. Încă mai avem de așteptat și din celălalt meci al grupei, dar noi ne-am făcut treaba. Este un moment istoric pentru întreg voleiul românesc, este doar pentru a doua oară în istorie când o echipă din România câștigă în fața uneia din Italia, dacă nu mă înșel, așa că sunt extrem de fericit. Publicul ne-a ajutat în momentele dificile, ceea ce e necesar într-un astfel de meci. Ne-au împins de la spate de foarte multe ori, întotdeauna am primit energie bună din partea lor".

Entuziasmul din declarații a fost dublat de Andrei Butnaru, care era încă influențat de emoții la momentul dialogului de după meci: "Joc extraordinar de dificil, încă mă stăpânesc emoțiile. Cred că e cea mai mare victorie din cariera mea, împotriva uneia dintre cele mai bune echipe din Europa. Mi se pare incredibil, probabil că încă nu realizăm ce s-a întâmplat. Mă bucur alături de toți colegii mei, pentru că am muncit foarte mult și am meritat această victorie. Cu siguranță că vom merge la Praga cu gândul la victorie".

În ultima etapă a grupei: LVI Praga - CSM Arcada (2-3, în tur) și Lube Civitanova - Maaseik. Gălățenii au nevoie de victorie la Praga pentru a obține clasarea pe unul dintre locurile ce asigură continuarea parcursului european, fie în Champions League (locul 2), fie în CEV Cup (locul 3).

Citit 597 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Ianuarie 2024 18:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.