„Oţelarii”, nişte caricaturi

„Oţelarii”, nişte caricaturi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Artistul gălăţean Viorel Baciu a schiţat istoria în imagini a ultimilor 20-23 de ani ai echipei de fotbal Oţelul * Cele 43 de caricaturi, printre care se regăsesc foşti conducători, antrenori şi jucători, dar şi membri actuali ai clubului, sunt expuse la tribuna oficială a stadionului din Ţiglina III *

Desenele de la Stadionul „Oţelul”

- Conducători: Ionel Borş, Marius Stan, Nicolai Boghici, Viorel Anghelinei;

- Antrenori: Sorin Cârţu, Petre Grigoraş, Ioan Sdrobiş, Vasile Simionaş, Marius Lăcătuş, Cornel Dinu, Costică Rădulescu, Aurel Şunda, Costel Orac, Aurică Ţicleanu, Ilie Dumitrescu, Ţiţi Dumitriu;

- Jucători: Cătălin Tofan, Mihai Guriţă, Claudiu Vaişcovici, Eugen Ralea, Gelu Popescu, Viorel Ion, Costin Maleş, Radu Caşuba, Gabriel Paraschiv, Viorel Tănase, Nicolae Burcea, Alejandro Viglianti, Janos Szekely, Stoian Kolev, Haralambie Antohi, Tudorel Călugăru, Mihăiţă Hanghiuc, Salif Nogo, Jivko Jelev, Sorin Ghionea, Mario Agiu, Vali Ştefan, Ion Rotaru, Octavian Popescu, Emil Jula, Sorin Cornea, Ion Profir.

Cine zâmbeşte din perete?

Eroii nu mor niciodată. Ei nici nu pleacă nicăieri, rămân veşnic în inimile celor care-i ridică în acest rang. Pare puţin patetic, însă aceasta este prima impresie, şi cea mai sănătoasă, după ce vizitezi galeria de caricatură de la tribuna oficială a Stadionului „Oţelul”, una din care zâmbesc multe figuri plecate din curtea roş-alb-albaştrilor. Altele sunt încă prezente la echipa-fanion a oraşului, motiv pentru care le-a fost schiţată fizionomia actuală, grizonantă pe alocuri.

Caricaturistul gălăţean Viorel Baciu a ţinut să ilustreze istoria modernă a Oţelului, asta însemnând perioada 1986-2009, cea mai glorioasă a grupării înfiinţate în 1964. I-a luat ceva vreme, dar susţine că a meritat efortul.

De la Burcea, la Nogo

La meciurile de pe teren propriu ale actualei formaţii gălăţene participă din perete (fără sfaturi) şi foştii tehnicieni „oţelari”, câţiva dintre cei care au condus (sau conduc) clubul şi multe dintre vedetele de pe gazon.

Nu lipsesc regretatul Costică Rădulescu sau Cornel Dinu, care lucrau aici în anii ’80, dar nici Ilie Dumitrescu, Sorin Cârţu sau actualul Petre Grigoraş, aşa cum printre jucătorii „mâzgăliţi” se numără Mario Agiu, Nae Burcea sau Ion Rotaru. Prezente sunt şi marile vedete din deceniul trecut - Vali Ştefan, „Vioară”, Tofan, Guriţă sau Tănase.

Expuse pe holul de la „oficiala” arenei din Ţiglina III, caricaturile cu iz de minge şi jambiere nu mai au treabă cu punctele, arbitrajele, retrogradarea sau cu participările în Europa. Se luminează la faţă doar când se apropie vreun meci oficial, şi îşi păstrează mina indiferent de scorul final.

„Nu sunt mare microbist”

Viorel Baciu, 47 de ani, nu este la prima galerie de acest gen: „Acum câţiva ani am amenajat la sediul Ligii Profesioniste de Fotbal o galerie cu cei mai cunoscuţi fotbalişti români şi am zis că trebuie să fac una şi la Oţelul. Deh, sunt gălăţean! Dar sunt pregătit să mai fac şi altele”.

Nu se consideră un microbist sadea, dar cunoaşte foarte bine fenomenul, altfel nu-i ieşea atât de bine figura aparent taciturnă a lui Profir, marcatorul din celebrul meci cu Juventus, sau freza niţel ciufulită a lui Vaişcovici. „Cel mai important lucru pe care l-am înţeles în fotbal este să nu fac polemică. Nu mă contrazic când vine vorba de acest fenomen”, adaugă caricaturistul.

Zice că a câştigat ceva bani de pe urma celor 43 de desene de la Stadionul „Oţelul”, dar „nu o sumă pe care s-o ţin minte”. Rămâne opera sa, una de nepreţuit.

Iată, în prima imagine, colţul tehnicienilor de la Oţelul: Grig, „Părintele” Sdrobiş, nea Simi, Lăcă…

Citit 1519 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.