Începuturile fotbalului gălăţean (3)

Începuturile fotbalului gălăţean (3)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În finalul episodului trecut vorbeam despre încetarea activităţii echipei militare Fulgerul, adusă de la Braşov în oraşul de pe malul Dunării de căpitanul Slătineanu.

Dar activitatea fotbalistică – aflată în plină ascensiune – nu se va opri aici. Dimpotrivă. Continuă să apară echipe noi, competiţii noi.

Formaţia Amateur este una dintre acestea. O echipă puternică, în componenţa căreia se aflau jucători de valoare, veniţi din Timişoara, Arad, Cluj, Braşov, Tg. Mureş şi chiar din Ungaria. Regulamentele vremii nu le-au permis celor de la Amateur să participe în campionatele districtuale. Aceasta, în schimb, a luat parte la o serie de meciuri şi competiţii internaţionale.

Aşa a ajuns ca noua echipă a Galaţiului să evolueze în compania unor formaţii puternice, precum MTK, Vasas şi Ujpest – toate din Budapesta, Beogradski şi AK Subotiţa, Rapid Viena şi altele. Aceste meciuri se disputau cu tribune arhipline!…

Următorii ani – plini de greutăţi (afectaţi de criza economică apărută la orizont!) – vor conduce la desfiinţarea multor echipe. În 1930, de pildă, în campionatul districtului au participat doar trei formaţii: DVA, Gloria şi Şoimii.

În condiţii de criză, diriguitorii fotbalului acelor vremi a fost nevoiţi să procedeze la reorganizarea competiţiilor. Liga de Sud – din care făcea parte şi Galaţiul – cuprindea un număr de nouă districte: Bucureşti, Buzău, Bazargic, Galaţi, Ploieşti, Constanţa, Giurgiu, Brăila, Piteşti.

Echipele au fost repartizate în două grupe (categorii). Campionii districtelor îşi disputau – între ei, prin eliminare – titlul ligii, câştigătorul obţinându-şi dreptul de a participa la Campionatul Naţional (echipele din prima categorie valorică). Celelalte echipe – din grupa a doua – jucau între ele pentru Cupa Ligii.

În această perioadă cele două echipe ale Galaţiului – Şoimii şi Gloria – au hotărât să fuzioneze sub noua denumire Şoimii Gloria. Într-un meci direct cu DVA, aceasta din urmă s-a impus cu scorul de 4-0.

Iată şi câteva rezultate din Campionatul Ligii de Sud: Prahova Ploieşti – Franco Română Brăila 8-0, Victoria Constanţa – DVA 1-0, Unirea Tricolor – Prahova 0-1 şi Prahova – Victoria 3-1.

- va urma -

Foto: blog.mysport.ro

Citit 733 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.