Singura condiție a Austriei pentru a primi România în Schengen e pe cale să fie rezolvată

Singura condiție a Austriei pentru a primi România în Schengen e pe cale să fie rezolvată
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Pe măsură ce 2022 se apropie de final, autorităţile austriece înregistrează o reducere semnificativă a numărului de solicitări de azil, care de la începutul anului şi până în noiembrie au depăşit 100.000 de cazuri, a informat luni Ministerul de Interne de la Viena, citat de EFE.

Potrivit Hotnews, aceste statistici sunt foarte importante deoarece vin la doar zece zile de când Austria a spus că nu se va mai opune extinderii spațiului Schengen dacă va fi îndeplinită o singură condiție: reducerea numărului de solicitanți de azil. 

Ce spunea atunci ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg: „Sunt încrezător că vom reuşi să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spaţiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înţelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment", mai precizează sursa citată. 

Singura condiție pusă de Austria e pe cale să fie rezolvată

Potrivit datelor oficiale anunțate luni, în luna noiembrie s-au înregistrat 11.890 de solicitări de azil, cu o treime mai puţin decât în octombrie. Numărul total de solicitări de azil până la sfârşitul lui noiembrie a fost de 101.757 cazuri.

Ministerul de Interne austriac a informat într-un comunicat că scăderea numărului de cazuri în noiembrie este o consecinţă a faptului că se fac mai multe controale la frontiera cu Ungaria şi pentru că Serbia a introdus obligativitatea vizelor pentru cetăţenii tunisieni. Austria estimează că 40% dintre solicitanţii de azil au sosit pe teritoriul său după ce au călătorit cu sau fără viză în Serbia, de unde au intrat în Ungaria, ale cărei autorităţi i-au lăsat să treacă, fără a-i înregistra, până la frontiera austriacă.

De aceea, timp de multe luni din acest an, statisticile privind azilul în Austria au fost dominate de persoane din India şi Tunisia, precum şi de sirieni, afgani, marocani şi pakistanezi. În perioada ianuarie - noiembrie, Austria a respins 80.000 de solicitări de azil, în timp ce aproximativ 19.500 de persoane au primit protecţie, anunță Hotnews.

În afara acestor azilanţi, în Austria trăiesc circa 70.000 de refugiaţi din Ucraina şi majoritatea dintre ei primesc ajutoare de la statul austriac.

Citit 3719 ori Ultima modificare Luni, 02 Ianuarie 2023 10:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.