Navele AFDJ Galați așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe

Navele AFDJ Galați așteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Trei nave ale Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe, a anunţat, joi, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

"Noi suntem pregătiţi! Trei nave ale AFDJ Galaţi- dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile- aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bîstroe", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Săptămâna trecută, Grindeanu anunţase că există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a Canalului Bîstroe, acest lucru putând avea impact asupra mediului şi Deltei Dunării.

Ulterior, premierul Nicolae Ciucă a declarat că "orice excedere" de la lucrări de întreţinere pe Canalul Bîstroe va fi clarificată între România şi Ucraina şi că în acest caz va fi sesizată Comisia Europeană.

Premierul a amintit că România a solicitat, prin Ambasada Ucrainei, ca autorităţile ucrainene să îşi dea acordul pentru ca navele româneşti dotate cu echipamente tehnice, care pot să verifice adâncimea canalului, să poată să meargă inclusiv în partea ucraineană şi să execute aceste verificări.

Ambasada Ucrainei la Bucureşti a transmis că "toate lucrările de dragare pe Dunăre, desfăşurate în prezent de către partea ucraineană, care sunt executate exclusiv în cadrul frontierei de stat a Ucrainei, sunt de natură operaţională curentă şi vizează exclusiv întreţinerea căii navigabile, adică asigurarea siguranţei navigaţiei prin menţinerea caracteristicilor tehnice actuale, precum şi eliminarea consecinţelor de colmatare naturală".

Astfel, arată misiunea diplomatică, "lucrările operaţionale de dragare pe şenalul maritim navigabil, ca urmare a colmatării naturale semnificative, se execută în mod permanent de mai mulţi ani în zonele specificate şi convenite, în conformitate cu normele legislaţiei ucrainene, acordurile şi convenţiile internaţionale". Reprezentanţii ambasadei au precizat că, în august 2022, partea ucraineană a informat Administraţia Fluvială a Dunării de Jos cu privire la lucrările planificate.

Ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov, a declarat pentru Reuters că Ucraina nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bîstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale, şi este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată.

Citit 3071 ori Ultima modificare Luni, 27 Februarie 2023 18:38

6 comentarii

  • postat de Tastați Golful Musura
    Vineri, 24 Februarie 2023 13:15
    109.166.134.***
    Pentru mai multe informații relevante, tastați ,,Golful Musura'' pe Wikipedia legat de Canalul Bîstroie apariție și unde se poate vedea câteva hărți hidrografice, inclusiv Canalul Bîstroie cu ieșire la mare din Brațul Chilia, unde se dau și adâncimile de la litoral în M. Neagră, inclusiv adâncimea a
    0
    0
  • postat de florin
    Vineri, 24 Februarie 2023 09:33
    86.124.202.***
    Traian Ucraina putea sa transporte si poate sa transporte prin apele teritoriale romanesti,prin porturile romanesti,pe soselele si caile ferate din Romania orice si oricit fara sa plateasca ceva!Am pus multi agricultori la pamint pentru cauza Ucrainei!Nu mani***sau informa gresit!Ucrainienilor i
    0
    0
  • postat de pucky
    Vineri, 24 Februarie 2023 00:28
    86.124.124.***
    Tot din cauza preocuparilor de mediu nu s-a construit in 30 de ani nici un pod peste Dunăre, se strica ecosistemul combinatiilor Navrom Bac Galati-Braila
    0
    0
  • postat de Traian
    Vineri, 24 Februarie 2023 00:01
    86.124.200.***
    poate ucrainienii vor sa care armament de la un oras de pe Dunare la unul pe Marea Neagra.ce trebuia sa faca? Sa treaca granita in Romania(UE),eventual sa declare la vama ce transporta, sa intre pe canalul Sulina, sa plateasca taxa de transport fluvial si abia apoi sa ajunga la destinatie. Poate au
    0
    0
  • postat de Kak dila ...
    Joi, 23 Februarie 2023 18:36
    108.245.201.***
    Buni baieti ucrainienii astia ....
    0
    0
  • postat de Cam riscant, stare de război
    Joi, 23 Februarie 2023 17:25
    109.166.134.***
    Acum, zic și eu. Ucraina fiind în stare de război și cum Canalul Bîstroie se află pe teritoriul Ucrainei, navele românești sub pavilion românesc, nu prea au ce căuta pe acolo, navele românești putând deveni ținte pentru navele militare rusești aflate în largul M. Negre, putând fi lovite cu rachete d
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.