Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, revocat după remarci rasiste

Ambasadorul României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, revocat după remarci rasiste
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Afacerilor Externe a demarat procedura de rechemare de la post a ambasadorului României în Kenya, Dragoș Viorel Țigău, după ce diplomatul a ajuns în centrul unui scandal legat de rasism, din cauza unor comentarii pe care le-a făcut în aprilie în timpul unei reuniuni la Națiunile Unite. MAE precizează că a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie, relatează Hotnews.

Totul a pornit de la faptul că, în timpul discuțiilor cu grupul de diplomați din Europa de Est, ambasadorul român ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat”, după ce a observat o maimuță neagră în apropiere, scrie KenyanForeignPolicy.com.

După ce conducerea MAE a aflat despre incident în seara zilei de 8 iunie 2023, ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul român în Republica Kenya să se deplaseze în regim de urgență în țară, iar Corpul de Control și Evaluare Diplomatică (CCED) al MAE să declanșeze imediat procedurile necesare aferente, inclusiv pentru stabilirea măsurilor interne ale MAE care se impun în situația dată, precizează MAE.

Ministerul român nu spune cum a aflat despre incident, ținând cont că Dragoș Viorel Țigău nu a informat ministerul despre incidentul în care a fost implicat, așa cum regulamentul impune, deși incidentul a avut loc la sfârșitul lunii aprilie, așa cum a semnalat și presa africană.

Ambasadorul român din Republica Kenya a prezentat ulterior incidentului scuzele sale, inclusiv în scris, a mai precizat MAE.

„MAE își exprimă speranța că acest episod izolat nu va afecta natura profundă a relației dintre România și țările continentului african, mai ales în contextul în care diplomația română face din dezvoltarea relației cu Africa, bazată pe respect reciproc și parteneriat, o prioritate importantă a acțiunii sale”, se mai arată în anunțul făcut de minister.

Citit 480 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Iunie 2023 15:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.