Droguri pentru adolescenți, prin rețeaua „Iarba dulce”

Droguri pentru adolescenți, prin rețeaua „Iarba dulce”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

16 inculpați acuzați că au creat un grup pe o platformă de mesagerie sub numele „Iarba Dulce", cu 11.000 de membri, au fost trimiși în judecată de DIICOT. Rețeaua furniza elevilor droguri și etnobotanice.

Acuzaţiile din dosarul „Enigma" sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc, îndemn la consumul ilicit de droguri de mare risc, efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pornografie infantilă şi conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, notează Agerpres.

Dintre cei 16 traficanţi, şase sunt în arest preventiv, patru în arest la domiciliu, patru sub control judiciar, unul este în libertate, iar altul arestat în altă cauză.

Grupul de chat online vizat în acest dosar avea la data de 10 aprilie 2023 aproximativ 11.000 membri care se prevalau de setările de confidenţialitate ale aplicaţiei, având doar pseudonime - username-uri, şi o foloseau pentru vânzarea şi procurarea de droguri în vederea consumului propriu. Grupul de chat funcţiona ca o piaţă virtuală neagră de desfacere, cu cereri şi oferte pentru o mare varietate de tipuri de droguri, în cadrul căreia dealerii închiriau echivalentul unor tarabe virtuale, pentru care plăteau lunar o sumă de bani administratorului. Membrii grupului nu proveneau doar din municipiul Bucureşti, ci şi din alte oraşe, cum ar fi Craiova, Braşov, Constanţa, Cluj-Napoca, Târgu Jiu, Arad, Oradea, Timişoara, Piteşti, Ploieşti.

Această piaţă neagră în mediul online era uşor accesibilă pentru tineri, inclusiv minori, şi le oferea posibilitatea să intre în legătură, în condiţii de anonimitate şi falsă siguranţă, cu dealeri de droguri pe care nu i-ar fi putut cunoaşte sau contacta în viaţa reală cu atâta uşurinţă.

Citit 845 ori Ultima modificare Marți, 01 August 2023 16:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.