Tancuri Abrams pentru România

Tancuri Abrams pentru România
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

SUA aprobă vânzarea de 54 tancuri Abrams și 12 platforme derivate pentru România, pentru 2,53 miliarde de dolari, o sumă aproape de două ori și jumătate mai mare decât a aprobat Parlamentul României pentru această achiziție. MApN a explicat de unde vine această diferență, notează Hotnews.

Mașinile de luptă care vor intra în înzestrarea Forțelor Terestre Române vor fi livrate în cea mai modernă versiune a acestui model, ce se află și în dotarea armatei SUA, a anunțat MApN, care a salutat notificarea Congresului SUA transmisă joi, 9 noiembrie, cu privire la vânzarea către România a 54 de tancuri de luptă Abrams M1A2 SEPv3, 12 derivate pe sașiu de tanc, muniţie şi simulatoare pentru instruire.

Congresul SUA a aprobat o astfel de vânzare pentru circa 2,53 miliarde de dolari, dar aici merită precizat că, în luna mai, Parlamentul a aprobat oficial o achiziție de tancuri Abrams, dar pentru suma de puțin peste 1 miliard de dolari.

MApN explică astfel diferența de preț: "Valoarea estimată a contractului se situează în jurul sumei de 1,07 miliarde de dolari, în concordanță cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Conform legislației americane, Congresul SUA a fost notificat cu o valoare inițială mai mare, de aproximativ 2,5 miliarde de dolari. După aprobarea de către Congres, guvernele României și Statelor Unite vor semna contractul de tip LoA (Letter of Acceptance), achiziția de către partea română urmând a se realiza la valoarea estimată și aprobată de Parlamentul României. Pentru siguranța aprovizionării, MApN va implica industria națională de profil pentru furnizarea suportului logistic integrat".

"Această vânzare va sprijini obiectivele de politică externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO, care reprezintă o forţă importantă pentru stabilitatea politică şi economică în Europa. Vânzarea propusă va îmbunătăţi capacitatea României de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare prin furnizarea unei forţe credibile, capabilă să descurajeze adversarii şi să participe la operaţiunile NATO", se arată în comunicatul Pentagonului, care mai precizează că  România nu va avea nicio dificultate în a absorbi aceste echipamente în forţele sale armate.

Potrivit defensenews.com, România ar putea deveni astfel al doilea operator al tancului Abrams în Europa, după ce Guvernul polonez a semnat în 2022 un acord în valoare de 5 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a 250 de tancuri şi a plasat o a doua comandă în ianuarie 2023 pentru alte 116 Abrams, în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

Citit 617 ori Ultima modificare Vineri, 10 Noiembrie 2023 16:48

1 comentariu

  • postat de marr
    Sâmbătă, 11 Noiembrie 2023 21:43
    86.124.203.***
    Urmeaza si Drumurile/Caile Ferata sa fie reparate/refacute ...altfel o sa le Transporte in Buzunar .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.