Angajații din Cultură, în grevă japoneză timp de o săptămână

Angajații din Cultură, în grevă japoneză timp de o săptămână
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Angajații Ministerului Culturii și ai Direcțiilor județene de cultură sunt în grevă japoneză timp de o săptămână, din cauza salariilor mult mai mici față de colegii din alte ministere, cu aceleași funcții, informează sindicatul Culturalia, afiliat la Blocul Național Sindical (BNS).

Sindicaliștii spun că apelează la această formă de protest pentru că Guvernul României trebuie să înțeleagă că „nu se mai poate continua cu această indiferență față de salariații Ministerului Culturii și salariații din Direcțiile Județene pentru Cultură”. La protestul declanșat luni, 4 decembrie, participă și toți cei cinci angajați ai Direcției Județene pentru Cultură Galați, conform directorului Cătălin Negoiță.

"Membrii Sindicatului Culturalia merită să aibă aceleași drepturi, precum colegii din alte instituții, dat fiind că absolut nimic nu ne diferențiază profesional, doar salariile! Avem numai obligații la fel, din păcate. Vom continua să ne facem auziți prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puțini și «neimportanți», însă vom avea și noi un cuvânt de spus cât de curând. Poate atunci când vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanță națională. Am fost oropsiții sorții, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deși este prevăzut în Strategia Națională de Apărare a țării. De astăzi, timp de o săptămână, am început să purtăm banderole albe în semn de nemulțumire față de politicile salariale discriminatorii și față de nerespectarea hotărârilor judecătorești. De săptămâna viitoare, vom ieși în fața instituțiilor până ce ne vor fi ascultate doleanțele”, se menționează în comunicatul remis de Culturalia.

Reprezentanții sindicatului susțin că angajații Ministerului Culturii au salarii mult mai mici față de colegii din alte ministere, cu aceleași funcții. „Iată «egalitatea» dintre ministere: un salariat la Ministerul Culturii în comparație cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază: consilier superior gradația 5 la Ministerul Culturii: 8.195 lei brut + alte sporuri; la Ministerul Mediului: 15.104 lei + alte sporuri legale; la Ministerul Muncii: 10.243 lei + alte sporuri legale", precizează sindicaliștii.

În ceea ce privește Direcțiile pentru Cultură, un angajat cu funcția de consilier superior 5 are un salariu brut de 6.109 lei, în timp ce la Direcția pentru Agricultură Sălaj salariul brut pentru aceeași încadrare este de 10.079 lei, la Direcția de Impozite și Taxe Locale S3 de 12.626 lei, iar la Primăria Municipiului București - 11.675 lei.

O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea și inechitățile din sistemul public care se perpetuează an de an”, atrage atenția Sindicatul Culturalia.

Agerpres notează că decizia organizației sindicale de a intra în grevă a fost luată, pe 23 noiembrie, pentru că nu a fost acordat sporul de 15% pentru complexitatea muncii și din cauza neacordării drepturilor salariale restante, câștigate în instanță încă din 2019.

Citit 632 ori Ultima modificare Luni, 04 Decembrie 2023 17:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.