"Analfabetismul instituțional lasă elevii fără transport gratuit"

"Analfabetismul instituțional lasă elevii fără transport gratuit"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Începând de luni, 8 ianuarie, elevii din 19 județe rămân fără transport gratuit, ca urmare a emiterii unei noi hotărâri de Guvern ce ar fi trebuit să rezolve lacunele legislative anterioare și să clarifice o serie de aspecte legate de efectuarea plăților către operatorii de transport, se arată într-un comunicat remis de Federația Operatorilor Români de Transport (FORT).

Astfel, HG nr. 1337/2023 privind modificarea şi completarea HG nr. 810/2023, vine să bulverseze total situația deja haotică referitoare la acordarea facilităților de călătorie elevilor ce nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu, potrivit comunicatului.

"Din cauza modului în care a fost elaborată prima hotărâre de Guvern, respectiv HG 810/2023, ce a produs efecte încă din luna septembrie a anului trecut, în foarte multe județe (de exemplu, Botoșani, Iași, Suceava, Prahova), transportatorii nu au primit bani pentru transportul oferit gratuit elevilor în lunile septembrie-decembrie ale anului trecut. Este vorba de județele unde consiliile județene și-au bătut joc de serviciul public de transport și au refuzat să își îndeplinească obligațiile legale pentru organizarea licitațiilor pentru atribuirea prin contracte a grupelor de trasee.

Noua Hotărâre 1337/2023 specifică, la art. II alin. 2 că: «Începând cu data de 1 februarie 2024, în județele în care nu sunt încheiate contracte de servicii publice de transport judeţean, inspectoratul școlar judeţean nu mai poate efectua plăţi către operatorii de transport rutier judeţean». Pe cale de consecință, în ianuarie, în aceste județe, elevii trebuie să achite abonamentele din propriul buzunar. Menționăm că deconturile pentru transportul gratuit aferent lunii Ianuarie s-ar fi depus la inspectoratele școlare după data de 1 februarie pentru eventuala achitare”, menționează sursa citată.

„Din noua hotărâre de Guvern apărută în decembrie 2023, nu se înțelege sub nicio formă dacă transportatorii beneficiază de încasarea sumelor doar pentru decontul depus în luna ianuarie, aferent transportului asigurat în decembrie, sau și retroactiv pentru perioada septembrie - decembrie. Noua HG nu a fost discutată cu operatorii de transport, care, alături de asociațiile elevilor, au sesizat Guvernul, încă de anul trecut, cu privire la problemele grave generate de proasta reglementare. Este din ce în ce mai clar că aceste norme sunt elaborate intenționat așa, pentru a putea fi interpretate, în încercarea de a evita, prin orice mijloace, efectuarea deconturilor și acordarea gratuității la transport către elevi”.

În încheierea comunicatului, FORT atrage din nou atenția factorilor de decizie cu privire la necesitatea consultării permanente, „ținând cont de faptul că atât Ministerul Educației, Ministerul Dezvoltării, cât și prim-ministrul refuză constant orice formă de dialog cu reprezentanții transportatorilor”.

Citit 454 ori Ultima modificare Vineri, 05 Ianuarie 2024 18:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.