Medici de familie neplătiți și centre de permanență "cu bani aduși de acasă"

Medici de familie neplătiți și centre de permanență "cu bani aduși de acasă"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) atrage atenţia că reducerea cu 25% a alocării bugetare pentru 2024 faţă de anul trecut pentru acest sector contribuie la colapsul acestui segment medical. SNMF afirmă că deficitul de medici de familie va fi agravat şi mai mult de reducerea veniturilor cabinetelor, în contextul în care centrele de permanenţă "funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie-decembrie", iar cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie cu doar 40%, potrivit news.ro.

"Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici, pe colo, cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie. Drept urmare, au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 faţă de anul 2023, deşi noi, medicii de familie, suntem singurii care avem acces la populaţia generală şi care putem interveni în starea de sănătate a întregii populaţii", se arată într-un comunicat de presă transmis de SNMF.

Reprezentanţii SNMF atrag atenţia asupra deficitului major de medici de familie şi afirmă că diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate, va agrava şi mai mult acest deficit, "totul, în contextul în care centrele de permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie - decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca unităţile de primiri urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%". Ei subliniază că trebuie luate măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate.

Citit 651 ori Ultima modificare Marți, 09 Ianuarie 2024 16:42

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.