Farmaciile, obligate să raporteze zilnic antibioticele eliberate

Farmaciile, obligate să raporteze zilnic antibioticele eliberate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate, iar prescripţiile medicale se vor reţine în farmacie, prevede un ordin emis de Ministerul Sănătăţii.

Ordinul reglementează o nouă metodologie de monitorizare a prescrierii şi de raportare a eliberării respectivelor medicamente, în contextul riscurilor generate de utilizarea excesivă a acestora.

Ordinul nu impune un nou formular pentru prescripţiile medicale, ci doar o serie de informaţii necesare a fi completate şi raportate - o serie şi un număr unice generate de către prescriptori, datele pacientului, diagnosticul şi detalii despre medicament.

În situaţii de urgenţă medicală, farmaciştii vor putea elibera anumite antibiotice şi antifungice în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă unei doze de urgenţă, calculată în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a pacientului.

După 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, perioadă necesară adaptării sistemelor informatice, farmaciile vor avea obligaţia să raporteze zilnic toate medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic eliberate.

Citit 649 ori Ultima modificare Duminică, 21 Ianuarie 2024 16:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.