Negocieri PNL-PSD pentru comasarea alegerilor

Negocieri PNL-PSD pentru comasarea alegerilor
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

După ședințe ale conducerilor celor două partide, liberalii și social-democrații încep oficial negocierile pentru comasarea alegerilor, informează HotNews.ro.

Liderul PNL Nicolae Ciucă spune că o comasare a europarlamentarelor cu localele e „o variantă posibilă și benefică”, dar nu singura. La rândul său, șeful PSD Marcel Ciolacu spune că nu s-a luat o decizie în partid și parlamentarii nu vor vota, deocamdată, nicio modificare legislativă de comasare sau decalare a alegerilor.

„Conducerea executivă a ​PNL a fost mandatată de Biroul Politic să negocieze în interiorul coaliției pe marginea acestui demers (comasare a alegerilor- n.r. ) E o variantă posibilă și benefică comasarea europarlamentarelor și localelor, dar există si celelalte variante în analiză. Trebuie să analizăm cea mai bună soluție pentru consolidarea democrației”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul ședinței conducerii PNL.

El a precizat că în acest moment nu există discuții pentru un acord extins cu PSD în privința parlamentarelor și prezidențialelor.

La rândul său, Marcel Ciolacu susține că nu a fost luată nicio decizie în interiorul partidului privind comasarea alegerilor, iar o hotărâre trebuie luată în coaliţie, nu doar de către social-democraţi.

„Cu certitudine pe 9 iunie o să avem alegeri europarlamentare. Nu am luat o decizie în interiorul partidului şi plus că nu putem să o luăm singuri. Cu toate că alţi colegi de coaliţie nu cunosc acest detaliu şi această comasare. De aceea am stabilit cu toţi colegii parlamentari că nu vor vota nicio modificare legislativă în acest moment în ceea ce priveşte comasarea alegerilor sau decalare a vreunui rând de alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu, la finalul ședinței conducerii PSD.

Prin comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, PSD și PNL mizează pe o prezență mai mare la vot prin mobilizarea electoratului cu ajutorul primarilor. Acest lucru ar maximiza procentele celor două partide, comentează HotNews.ro.

Miza este limitarea ascensiunii partidelor conduse de Simion și Șoșoacă și creșterea numărului de mandate PSD și PNL la europarlamentare. Practic, PSD își securizează poziția și maximizează procentele, în timp ce PNL încearcă să câștige locul doi la europarlamentare și să fie înaintea partidului lui Simion.

Citit 487 ori Ultima modificare Miercuri, 31 Ianuarie 2024 17:17

1 comentariu

  • postat de Liviu
    Joi, 01 Februarie 2024 15:41
    5.14.144.***
    PNL o ţine langa cu comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale desi acest lucru nu are nici o ratiune, dar a uitat de modificarea sistemului electoral pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi care a fost definită de prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, în februarie 2020.
    0
    1

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.