Armata de voluntari a României

Armata de voluntari a României
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Tinerii români cu vârste între 18 și 35 de ani vor putea opta în mod voluntar pentru un stagiu plătit de pregătire militară în cadrul MApN, la finalul căruia fie vor intra în completarea rezervei de mobilizare a Armatei Române, fie vor putea opta să intre într-o selecție pentru a deveni soldat profesionist cu contract de muncă în Armata României, se arată într-un proiect legislativ dezvoltat de MApN și detaliat de reprezentanții instituției într-o discuție cu presa, informează Hotnews.

Din start trebuie spus că Ministerul Apărării Naționale NU are în vedere introducerea unui SERVICIU MILITAR OBLIGATORIU, ci doar un program pe bază de VOLUNTARIAT.

Surse din MApN motivează nevoia introducerii unui sistem de pregătire voluntară a cetățenilor prin faptul că în prezent există o tendință de diminuare progresivă a rezervei de militari, ca urmare a suspendării serviciului militar obligatoriu pe timp de pace. Practic, mulți dintre militarii aflați în prezent în rezervă vor ieși din evidențele oficiale când îndeplinesc vârsta de 55 de ani, respectiv, 62 de ani pentru ofițeri.

Surse din MApN spun că au existat "enorm" de multe cereri din partea tinerilor pentru a putea participa voluntar la programe de pregătire militară. Această formă de pregătire nu va înlocui serviciul militar în calitate de rezervist voluntar, ci vine în completare, ca o formă distinctă, potrivit Hotnews.

Proiectul prevede participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la 4 luni (consecutive), în calitate de militar voluntar în termen. În cadrul programului, tinerii vor putea învăța cum să mânuiască diferite tipuri de arme, să participe la cursuri de orientare în teren, de decontaminare, de prim ajutor și altele.

"Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare", potrivit surselor MApN. Mai exact, solda unui soldat, în funcție de specificația armei pe care se pregătește, poate varia între 2.800 și 3.200 de lei lunar. În plus, la finalul programului de pregătire, fiecare participant va primi un stimulent financiar în valoarea a trei salarii medii brute. Participanții la aceste programe de patru luni vor putea la final să opteze pentru a intra într-o selecție a MApN pentru angajarea ca soldat profesionist, cu contract de muncă în Armata României.

Cei care sunt angajați undeva și vor să efectueze acest serviciu militar voluntar vor putea să o facă fără să-și piardă locul de muncă, angajatorii fiind obligați să suspende temporar contractele, susțin aceleași surse.

Proiectul legislativ este în prezent în curs de avizare ministerială - se află la Ministerul Justiției pentru avizare, va ajunge în Guvern și apoi va fi supus dezbaterilor și votului în Parlament, orizontul de timp pentru adoptare fiind chiar anul 2024.

Citit 591 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2024 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.