Guvernul se pregătește de procesul cu Pfizer

Guvernul se pregătește de procesul cu Pfizer
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Guvernul a stabilit, joi, prin ordonanță de urgență crearea unei echipe de 15 juriști din Ministerul de Finanțe și din Secretariatul General al Guvernului, care să gestioneze toate informațiile pe care le pot avea alte ministere sau entități cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român, similare cu litigii precum Roșia Montană sau Pfizer, relatează HotNews.ro.

"Astăzi, prin OUG, s-a constituit la nivel guvernamental, la nivel de Minister de Finanțe și de Secretariat General al Guvernului (SGG), un nucleu format din 15 juriști care trebuie sa gestioneze toate informațiile pe care le pot avea alte ministere sau entități cu privire la litigiile în desfășurare sau în viitor ale statului român similare cu Roșia Montană sau Pfizer. Acest nucleu constituit astăzi, pe baza unui fundament legislativ preexistent, prin care Ministerul Finanțelor oricum avea responsabilități de gestionare a acestor litigii, va aduce la zi informațiile la nivel guvernamental", a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

"Cei zece juriști din Ministerul de Finanțe vor beneficia de o majorare salarială pentru o compensare a efortului suplimentar și pentru o stimulare profesională, la care se adaugă cinci juriști din SGG, care vor avea de asemenea majorarea salarială", potrivit lui Mihai Constantin.

HotNews.ro relatează că, în decembrie 2023, directorul general al Direcției generale juridice din Ministerul Finanțelor avea un salariu net de 12.126 de lei, cei doi adjuncți - 10.786 de lei, iar patru persoane care sunt șef serviciu luau 9.834 de lei. Consilierii juridici superiori au primit între 6.714 și 7.407 lei, la fel ca doi experți superiori. Consilierii juridici principali au primit câte 5.673 de lei.

Guvernul a împuternicit săptămâna trecută Ministerul Finanțelor să contracteze în regim de urgență un cabinet sau o societate de avocatură cu experiență, pentru reprezentarea României în dosarul în care Pfizer - BioNTech solicită plata tuturor vaccinurilor anti-Covid achiziționate de țara noastră ca parte a contractului de aprovizionare a Uniunii Europene, semnat în anul 2021. Prin citația emisă de Tribunalul de Primă Instanță francofon din Bruxelles la data de 22.12.2023, România este obligată la executarea contractului de achiziție prin plata prețului pentru cele 28,94 milioane de vaccinuri rămase pe care le-a achiziționat, în valoare de circa 564 milioane de euro, respectiv plata către Pfizer România a sumei de 2,78 miliarde de lei și plata cheltuielilor de judecată aferente procedurii, respectiv 22.500 de euro, potrivit Guvernului.

Citit 459 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2024 17:14

1 comentariu

  • postat de marr
    Joi, 08 Februarie 2024 19:11
    86.124.203.***
    Sa-l bage pe Cîțzu& Co sa Plateasca .
    Se pregateste urmatoarea sarja de Despagubiri - baietii de la Rosia Montana .
    Numa' Daunatori (de gradina) la Varf - Numa' Pagube .
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.