Primul drum construit de chinezi în România, un eșec

Primul drum construit de chinezi în România, un eșec
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De mai bine de trei ani, o companie din China lucrează la un drum de 5,5 km cu o bandă pe sens, primul drum din România construit de chinezi. Este vorba de centura Zalăului, care, conform contractului, trebuia să fie gata în martie 2023, dar lucrările abia au ajuns la jumătate, iar contractul s-a blocat între timp, potrivit Hotnews. Conform informațiilor CNAIR centralizate de CESTRIN, stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 51,61%, deși termenul contractual pentru finalizarea proiectului de către chinezii de la Synohidro era 23 martie 2023.

O filmare recentă realizată cu drona de către Asociația Pro Infrastructura arată că, de fapt, pe șantier lucrările par a fi complet blocate. "Teoretic, centura poate fi deschisă în 2024, dar, din păcate, încă nu s-au tranșat nesfârșitele tergiversări pe tema actualizării prețului contractului și a altor elemente tehnice și birocratice. Lipsa de asumare din CNAIR combinată cu forța redusă a antreprenorului pot împinge lejer inaugurarea în 2025", explică Asociația Pro Infrastructura.

Drumul de 5,53 km de lângă Zalău, deși scurt și doar cu o bandă pe sens (două în zonele de urcare), e unul destul de dificil de construit, având 5 viaducte, 5 poduri și două intersecții tip giratoriu la fiecare capăt. Dincolo de întârzierile care s-au acumulat din cauza constructorilor, dar și a blocajelor administrativ-birocratice, și problemele cu terenul instabil și alunecările de teren au făcut ca avansul șantierului să stagneze considerabil.

România a decis încă din 2021 să excludă companiile din China de la licitațiile publice pentru proiecte de infrastructură. Decizia de atunci s-a putut însă aplica doar noilor proceduri de achiziții publice lansate după acel moment. În cazul centurii Zalău, chinezii de la Synohidro semnaseră contractul înainte, în 2020. Un alt caz este cel al autostrăzii A0 Nord, Lotul 3, acolo unde chinezii de la China Civil Engineering Construction Corporation au semnat contractul în 2023 pe o licitație lansată în 2019.

Citit 9969 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Martie 2024 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.