50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România

50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Președintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni. De asemenea, șeful statului informează că a aprobat și tranzitarea teritoriului național pentru echipamentele şi bunurile materiale donate Ucrainei de către Finlanda, relatează Mediafax.

"Deteriorarea climatului de securitate și stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, unde Rusia a continuat agresiunea împotriva Ucrainei, a generat efecte multiple cu impact nu doar asupra Ucrainei, ci și asupra securității europene și euroatlantice. Ca răspuns la agresiunea rusă, au continuat acțiunile de sprijin la nivelul NATO și al Uniunii Europene pe multiple planuri a Ucrainei și a cetățenilor acesteia, incluzând eforturi de natură politică, diplomatică, economică, financiară, umanitară și sectorială, dar și pentru promovarea aplicării instrumentelor dreptului internațional sau combaterea crizei alimentare globale. Acest curs de acțiune a dus la consolidarea solidarității euroatlantice și la adaptarea eforturilor în ceea ce privește politica de securitate și apărare din perspectiva creșterii resurselor și a implicării operaționale în regiune", reiese din scrisoare.

Astfel, în contextul răspunsului la cererile de asistență adresate de Ucraina în vederea creșterii rezilienței acestui stat, în octombrie 2023, Ministerul Apărării din Finlanda a trimis o scrisoare către Ministerul Apărării Naționale din România în care a informat că intenționează să efectueze o donație de echipamente și bunuri materiale către Ucraina și a solicitat sprijinul României pentru tranzitarea teritoriului național, precum și organizarea unor activități de instruire pentru echipajele ucrainene care urmează să ia în primire și să opereze echipamentele donate.

De asemenea, partea finlandeză a solicitat și asigurarea cu titlu gratuit a sprijinului logistic necesar pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire (transport, hrană, cazare, combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor pe durata activităților de instruire, alte posibile elemente de sprijin logistic solicitate pe timpul desfășurării instruirii).

"Implicarea României în activitățile de susținere a Ucrainei se circumscrie efortului de apărare colectivă a statelor membre NATO, prin măsuri de asigurare și garantare a securității și apărării membrilor Alianței, în toate domeniile, într-o abordare de tip 360 de grade. Totodată, participarea României la activitățile de instruire a efectivelor forțelor armate ale Ucrainei transmite un mesaj puternic privind susținerea și realizarea pe teritoriul României a acțiunilor destinate efortului de apărare colectivă. În acest context (...), la propunerea prim-ministrului României, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a țării, am aprobat tranzitarea teritoriului național a echipamentelor și bunurilor materiale donate de către Finlanda și instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucraineni, vizând pregătirea pentru cunoașterea, utilizarea și întreținerea echipamentelor donate. Fondurile financiare necesare au fost asigurate din bugetul alocat Ministerului Apărării Naționale, care va efectua demersurile necesare pentru recuperarea cheltuielilor, în cadrul mecanismului stabilit la nivelul misiunii de asistență militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei", se mai arată în scrisoare.

Citit 449 ori Ultima modificare Luni, 18 Martie 2024 17:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.