Un nou val de praf saharian în România

Un nou val de praf saharian în România
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În perioada 21-22 mai, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei noi mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei, informează ANM, citată de Mediafax.

În seara de marți (21 mai) și în cursul nopții de marți spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă și deasupra României, în special peste regiunile vestice și sud-vestice, în timp ce miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul și sudul României. Ca urmare a ploilor prognozate în România, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele menționate mai sus.

News.ro scrie că datele colectate de serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE arată că în ultimele luni au fost multe episoade în care masele de aer din nordul Africii au adus cantități de praf din Sahara.

În general, în anotimpul rece erau mai rare aceste transporturi din nordul Africii, însă iarna 2023-2024 a fost ieșită din comun din multe puncte de vedere. Seceta din zona Mediteranei și din Maghreb - dar și schimbările intervenite în caracteristicile circulației maselor de aer - par să fi contribuit la o tot mai intensă prezență a nisipului saharian în Europa.

Citit 6317 ori Ultima modificare Marți, 21 Mai 2024 17:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.