Încă o piedică în fața celor care fug de justiție

Încă o piedică în fața celor care fug de justiție
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Guvernul a adoptat joi o măsură importantă pentru combaterea fenomenului fugarilor, aprobând extinderea utilizării brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților care încearcă să evite răspunderea penală. "Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor", a anunțat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Legea 146 din 2021 a creat acest cadru, care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele. De la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune. Aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.

"Pentru toți aceștia, va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, «bijuterii judiciare» cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și, prin el, noi, societatea!", arată mesajul Alinei Gorghiu.

De la începutul anului, în România au fost montate 472 de brățări de monitorizare electronică, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Bogdan Despescu. "Astăzi avem active 208. Până în prezent, 25 de persoane și-au îndepărtat brățara, iar 24 de persoane au fost reținute. La acest moment avem în supraveghere 9.168 de persoane în control judiciar, din care 24 de persoane în control judiciar pe cauțiune. Totodată, fac precizarea că azi avem 1.288 de persoane în arest la domiciliu", a mai spus Despescu.

Citit 444 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2024 16:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.