Suspiciuni de CORUPŢIE în ministere/ Mai mulţi MINIŞTRI, urmăriţi penal de DNA
Foto: Foto: adevarul.ro

Suspiciuni de CORUPŢIE în ministere/ Mai mulţi MINIŞTRI, urmăriţi penal de DNA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că a început urmărirea penală in rem, pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, luare şi dare de mită, în dosarul deschis în urma sesizării Corpului de control al Guvernului, privind închirierea şi extinderea de licenţe pentru şcoli, pentru care s-au plătit aproximativ nouă milioane de euro.

Procurorii vizează trei contracte privind închirierea unor licenţe IT, derulate în perioada 2001-2013 şi contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat încheiat între EADS şi Ministerul de Interne. Cele 4 contracte sunt EADS - Ministerul de Interne, SIVECO - Ministerul Educației, la care se adaugă două contracte pentru licențe Microsoft.

"Obiectul sesizării l-a constituit închirierea şi extinderea de licenţe educaţionale de către Ministerul pentru Societatea Informaţională şi Ministerul Educaţiei Naţionale, care contrar dispoziţiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009 au încheiat, contrar HG nr. 460/2009, contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăţi privind o sumă de aproximativ 9 milioane euro, destinate unităţilor de învăţământ", a precizat, joi, DNA, citat de Mediafax.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vizează de fapt trei contracte referitoate la licenţele IT, derulate între 2001 şi 2013. Este vorba despre Contractul de închiriere de licenţe Microsoft, încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105 milioane de dolari, derulat în perioada 2004-2009, de Contractul de închiriere de licenţe Microsoft, încheiat între Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON.NET, în valoare de 96 de milioane de euro, derulat în perioada 2009-2013, şi de Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI), încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124 de milioane de euro. Un alt contract este cel privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), încheiat între EADS Deutschland GmbH Germania şi Ministerul de Interne, în valoare de 534 de milioane de euro (extins în 2009 cu 200 de milioane de euro).

Surse judiciare, citate de Realitatea TV, spun că în zilele următoare se va cere aviz pentru ridicarea imunităţilor în cazul mai multor miniştri. Pe măsura derulării anchetei, vă vom ţine la curent cu numele celor implicaţi în acest scandal de corupţie.

Citit 909 ori Ultima modificare Joi, 10 Iulie 2014 21:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.