Miniştrii nu pot fi traşi la răspundere pentru un act normativ
Foto: Mediafax Foto - Andreea Alexandru

Miniştrii nu pot fi traşi la răspundere pentru un act normativ
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru opiniile politice sau acţiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu regim de lege", susţin judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR), citaţi de Digi 24. Cu alte cuvinte, membrii Guvernului nu pot răspunde penal dacă adoptă acte cu încălcarea legii.

În motivarea deciziei prin care a constatat că ancheta DNA privind modul în care a fost adoptată OUG 13 a creat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public, magistraţii susţin că: "Doar Curtea Constituţională este abilitată să efectueze controlul asupra ordonanţelor simple sau de urgenţă ale Guvernului".

Judecătorii CCR au mers şi mai departe, analizând sesizările din dosarul deschis de DNA. Concluzia absolut surprinzătoare a CCR: "Toate elementele prezentate drept elemente materiale constitutive ale infracţiunilor imputate nu constituie altceva decât aprecieri personale sau critici ale autorilor denunţului".

Magistrații CCR fac şi o paralelă cu imunitatea parlamentară, arătând că "această imunitate care vizează actul decizional de legiferare este aplicabilă mutatis mutandis şi membrilor Guvernului, în activitatea lor de legiuitor delegat". Cu alte cuvinte, odată ce a primit delegare legislativă de la Parlament, Executivul primeşte şi imunitate, ca o garanţie prevăzută de Constituţie pentru că-şi va exercita această prerogativă "în deplină libertate".

Citit 1766 ori Ultima modificare Luni, 13 Martie 2017 16:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.