Piramidele lumii antice, atracţii pentru pasionaţii de istorie şi călătorii
Foto: India

Piramidele lumii antice, atracţii pentru pasionaţii de istorie şi călătorii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Piramidele sunt, cu siguranţă, unele dintre cele mai fermecătoare edificii ale istoriei cunoscute. Aproape fiecare piramidă de pe glob are o semnificaţie unică şi un loc în istorie. Cu toate acestea, unele dintre aceste structuri deţin un loc special în inimile pasionaţilor de istorie şi de călătorii, dat de trăsăturile lor unice şi atrăgătoare.

Marea Piramidă din Giza este considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Este cea mai veche construcţie de aceste gen descoperită vreodată. Mai este cunoscută şi sub numele de Piramida lui Cheops. Se consideră că acest mormânt a fost construit în jurul anului 2.560 î.Hr. Există multe teorii ştiinţifice cu privire la construirea acestei piramide. În interiorul ei există trei camere. Edificiul a fost ridicat peste cea mai mică dintre camere, care este săpată în roca de bază. Camerele superioare sunt cunoscute drept camera regelui şi camera reginei. Este singura piramidă egipteană care conţine atât pasaj pentru coborâre, cât şi pasaj pentru urcare.

Piramidele nubiene sunt din regiunea Văii Nilului cunoscută ca Nubia. Au fost construite de regii Ţării Kuş. Există în jur de 255 de piramide construite în trei zone din Nubia. Cele trei site-uri sunt El-Kurru, Nuri şi Meroe. Piramidele au fost făcute în trepte, din blocuri de piatră, poziţionate orizontal, şi au o înălţime cuprinsă între 6 şi 30 de metri. Cele mai multe dintre aceste construcţii au structură de templu.

Piramida din Hellinikon este o rămăşiţă dintr-o piramidă misterioasă din Ellinika, un oraş al Greciei antice. Se consideră că a fost, în acea vreme, o bază militară. Alte teorii spun că această piramidă a fost construit în memoria eroilor căzuţi în bătălii. Este construită din rocă brută, care nu a fost lustruită. Piatra datează din epoca miceniană (1.600-1.000 î.Hr.).

Piramidele din Güímar sunt şase edificii situate în cartierul Chacona de Güímar, Insulele Canare. Sunt rectangulare şi în formă de terase şi sunt construite din rocă vulcanică, fără mortar.

Au existat nouă piramide în Güímar, dar numai şase au supravieţuit. Arheologii cred că realizarea teraselor din aceste structuri este rezultatul unor practici ale populaţiei native din mediul rural din perioada primordială. Oamenii au creat aceste edificii îndepărtând pietrele de pe terenul cultivabil şi aranjându-le în formă de terase.

Marea Piramidă din Cholula mai este cunoscută sub numele Tlachihualtepetl, care înseamnă munte artificial. Este situată în Cholula, Mexic. Edificiul are o structură de templu şi se crede în mod tradiţional că era dedicat zeului Quetzalcoatl. Există o uşoară influenţă a coastei Golfului în construcţia acestei piramide, existând legături strânse cu stilul arhitectural din Teotihuacan. În vremurile pre-hispanice, această piramidă era un centru religios important.

Piramida Soarelui este una dintre cele mai mari construcţii din America Centrală şi cea mai mare din Teotihuacan. Face parte din marele complex situat în inima oraşului. Este poziţionată de-a lungul Căii morţilor, chiar la mijlocul distanţei dintre fortificaţia Ciudadela şi Piramida Lunii. Se află în umbra splendidului munte Cerro Gordo. Orientarea piramidei are semnificaţie cosmologică, fiind în legătură cu punctul în care apune soarele. Se crede că în vârful piramidei a existat un templu.

Piramida lui Cestius este o piramidă din Roma antică. În zilele noastre ea este situată în apropiere de Cimitirul protestant şi de Basilica San Paolo. Cercetările au arătat că această piramidă a fost construită între anii 18-12 î.Hr. A fost mormântul lui Gaius Cestius, care a fost membru al Septemviri Epulonum (una dintre cele patru mari colegii spirituale din Roma). Piramida este inclusă în fortificaţiile oraşului; prin urmare, este una dintre construcţiile vechi cel mai bine conservate din Roma. Pe ea sunt diferite inscripţii istorice.

Templul Srirangam din India: În sudul Indiei există piramide, care şi astăzi sunt folosite ca locuri de pelerinaj. Un astfel de exemplu este Templul Srirangam, care este cel mai mare templu hindus din India și este dedicat zeului Ranganatha. Acesta este situat în districtul Tiruchirapalli din statul Tamil Nadu. Templul are 21 de gopurams (căi de acces în turn). Aceste gopurams sunt structuri piramidale abrupte, construite în epoca antică. Un alt exemplu de construcţie piramidală din India este Templul Brihadeeshwar. Acesta este inclus pe lista UNESCO a Patrimoniului Universal. Este prima construcţie ridicată complet din granit.

Sursa: dozadebine.ro

Citit 4465 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2019 12:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.