Municipiul Galaţi vrea să fie atestat ca staţiune turistică de interes naţional
Foto: Primăria municipiului Galaţi

Municipiul Galaţi vrea să fie atestat ca staţiune turistică de interes naţional
Evaluaţi acest articol
(30 voturi)

Primăria îşi doreşte ca municipiul Galaţi să fie atestat ca staţiune turistica de interes naţional. În acest scop, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), tocmai a atribuit un contract în valoare de 16.500 de lei fără TVA pentru servicii de consultanţă în vederea realizării documentaţiei necesare atestării ca staţiune turistică. Ofertantul câştigător este Fundaţia "ITCO" din Câmpulung Moldovenesc. Documentaţia se va baza pe deplasări în oraşul nostru, conform cerinţelor impuse de Primărie.

Este adevărat că oraşul are deja câteva atracţii turistice de netăgăduit, precum Biserica „Precista”, Faleza Dunării, clădiri monumentale - Biblioteca „V.A. Urechia”, Catedrala Ortodoxă şi Biserica Catolică, Palatul Administrativ - spaţii de relaxare precum Parcul „Eminescu” şi Grădina Publică sau muzee, în frunte cu Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. De asemenea, pot fi trecute pe listă şi viitoare puncte de atracţie ca situl arheologic Tirighina-Barboşi, restaurat şi pus în valoare acum, ori Plaja „Dunărea”, modernizată. Însă e greu de spus dacă oraşul poate constitui o atracţie turistică în sine sau, mai degrabă, un oraş de tranzit în drum către Delta Dunării sau către litoralul Mării Negre.

Prin urmare, am fost curioşi să aflăm de ce îşi doreşte municipalitatea ca oraşul să aibă statut de staţiune turistică. „Există nişte fonduri guvernamentale, dar şi externe, care pot fi accesate doar dacă statutul oraşului este de staţiune turistică. De pildă, aquaparkul de la Oradea este realizat prin accesarea acestui tip de fonduri. În mandatele trecute, nu s-a gândit nimeni să facă asta. Noi am purtat nişte discuţii pe tema atestării, dar este necesară o documentaţie, pentru că eu vreau să atrag fonduri la Galaţi”, ne-a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.

Edilul şef a dat ca exemplu prima localitate din judeţ atestată ca staţiune turistică. Este vorba despre comuna Tuluceşti.

Aşa cum aţi putut citi în ziarul „Viaţa liberă”, pe 22 octombrie 2020, Guvernul României, la inițiativa Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a adoptat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea atestării unor localități ca stațiuni turistice de interes naţional, respectiv local şi pentru modificarea anexei nr. 5 la HG nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare. Comuna Tulucești se număra printre cele 13 localități atestate prin actul normativ citat şi a devenit, în mod oficial, prima localitate de interes turistic local din județul Galați.


Citit 6039 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 20:47

Mai multe din această categorie:

22 comentarii

 • postat de Marius
  Sâmbătă, 10 Iulie 2021 17:55
  86.124.114.***
  Buna idee! Daca facem sute de puff- uri pe strada Brailei si ii schimbam numele in Strada Rosie, Galatiul va fi micul Amsterdam. Legalizam si prafurile si sa vezi turism la Galati!.... Este ca e mai tare gluma mea decat a voastra?!!
  0
  3
  Raportează
 • postat de Katia
  Marți, 06 Iulie 2021 21:58
  89.136.3.***
  Daca se pun panouri mari in zonele unde trebuiau construite: podul, tunelul, aeroportul, spitalul regional, Zona libera, Parcul Industrial, iar in zona Mall-urilor, sa se precizeze pe panouri ce obiective economice au fost daramate si devalizate, inclusiv sere si podgorii, dar sa nu fie uitata nici platforma siderurgica, iar la fiecare numarul de locuri de munca desfiintate de formatiunile politice postdecembriste si politrucii de toate neamurile parveniti si imbogatiti din distrugerea unui mare centru industrial, vom fi desemnati din oficiu oras turistic distrus de interese personale si de grup. Dar ne mandrim ca suntem capitala a video chatului si pol al proxenetismului!
  0
  15
  Raportează
 • postat de Iancu Jianul
  Marți, 06 Iulie 2021 16:13
  5.13.224.***
  Avem interese turistice la greu: blocul din Centru cu explozia propietarilor nedespagubuti de Engiee nici acum, desi au pe hartie reclamatia scaparilor de gaz metan de 1AN! apoi, blocul B1 care se surpa din Tiglina 3, Ruinele Mehid, Zona Libera de izbeliste, magazinele ce impanzesc orasul cu: DE INCHIRIAT \ VANZARE. pot vizita superbele supermarket-uri cu preturi mai mari ca-n VEST, parcurile primarului betonescu, slutirea copacilor. Ce pot sa zic! Ma mir ca ne mai suporta natura poporul asta macabru de rau, incult, delasator... s.am..d. Cei ce nu se includ in desciere au plecat demult, nu pot, nu au curaj... sau alte motive!

  Concluzia mea persoanala in maxim 10 ani: plecati!
  1
  10
  Raportează
 • postat de Unu….
  Marți, 06 Iulie 2021 15:30
  5.13.138.***
  Daca nu e un pamflet, atunci e tupeu desantat, oras turistic???? a ti vazut,Brasovu,Clujul, Oradea, chiar si Sibiul? si nu au tupeul sa se declare orase turistice…glumiti domnilor…
  Daca se mergea pe ideia construirii celui tunel pe sub Dunare, toata moldova, vrancea si nu numai pe aici sa r fi dus spre mare, asta sigur ca facea di urbe un oras interesant, dar asta i ar fi stricat afacerile lui viorel cu trecere bac si atunci afacerile de grup, mai importante decat dezvoltarea cu adevarat a unui oras, care lent va deveni un targ.
  Ne meritam soarta, noi i am ales…
  0
  13
  Raportează
 • postat de Mirela
  Marți, 06 Iulie 2021 15:25
  5.13.231.***
  Asta e o glumă de luna iulie(un fel de luna păcălelilor, un fel de 1 Aprilie)?

  Ăștia, toți, de la dreapta la stânga politicii, inclusiv mulți dintre sclifosiți de cetățeni ai acestui oraș(cu bolentin de gălățeni get-beget, sclifosiți) NU AU FĂCUT, NU AU CONSTRUIT ȘI NU AU SUSȚINUT NICIU PROIECT MAJOR DE CONECTARE/TRANZITARE A ACESTUI ORAȘ GALAȚI(TUNEL PE SUB DUNĂRE, AEROPORT INTERNAȚIONAL, AUTOSTRĂZI) CARE SĂ CONECTEZE ACEST ORAȘ, iar voi visați să faceți din acest oraș un oraș turistic.

  Cine dracu să-l viziteze...? Și pentru ce să-l viziteze? Cât mai ales pe ce dracu să vină să-l viziteze? TRĂDĂTORI DE AȘA-ZIS CETĂȚENI GĂLĂȚENI, TRĂDĂTORI DE ALEȘI LOCALI/JUDEȚENI/NAȚIONALI VOTAȚI DE GĂLĂȚENI...

  Tot timpul visați, tot timpul îi amăgiți pe oameni(gălățeni)...în schimb nu faceți nimic, niciun proiect de conectare/tranzitare a acestui oraș).

  N-aveți pic de rușine...


  P.S.: Când o să faceți, doar atunci când veți construi ceva și ÎN orașul acesta GALAȚI(tunel pe sub Dunăre, aeroport internațional), PENTRU orașul acesta GALAȚI...doar atunci să vă treziți să amăgiți lumea, doar atunci să visați aiurea cu ochii deschiși prosteala asta cu GALAȚIUL oraș turistic.

  Ce dracu să viziteze turiștii? Păduchii, sau mizeriile de construcții acelea mârlănești fără număr de "garaje" pline cu gunoaie/vechituri?
  2
  10
  Raportează
 • postat de galatean nemultumit
  Marți, 06 Iulie 2021 14:39
  193.230.156.***
  Este doar o gluma proasta, desigur... poate cere atestat pentru cea mai slaba resedinta de judet (la civilizatie)!
  0
  10
  Raportează
 • postat de sescu
  Marți, 06 Iulie 2021 14:16
  92.85.61.***
  In afara de betoanele si bordurile gata crapate trantite alandala cu mare greutate de dom' Poocheanu, +- eternul santier din 39, orasul arata ca acum 5 ani, doar ca e si mai trist si gol pe alaturi, orasul asta e anti-turism, despre ce vorbiti?
  Sunt cateva locuri intr'adevar frumoase dar le numeri pe degetele de la o mana, pot fi vazute in maxim jumatate de zi.
  Statiune turistica? Cu obiective precum plaja Dunarea care se va deschide in 2039 in ritmul asta? Ce glume. Ai mai multe de vazut in sat si orasele mici precum Macin decat in Galati, unde e doar saracie, smardoiala, betoane, kitsch etc,etc,etc...
  0
  12
  Raportează
 • postat de Galatean
  Marți, 06 Iulie 2021 14:00
  89.137.228.***
  Intr-un tarziu, mult prea tarziu, si prost de tot ales, cineva care se pricepe la atragerea de finantari catre municipiu a propus asta cu turismul si cu istoria la Galati!
  Care istorie, bre? Nu ca n-am fi avut, dar pana in anul 2021, nimeni, absolut nimeni, nu s-a preocupat vreodata de salvarea cladirilor istorice din oras, in ceea ce priveste vestigiile istorice gasite lucrurile se misca incet spre deloc si ele, fie vorba intre noi, nu reprezinta vestigiile Sarmisegetuzei. Mult mai de interes ar putea fi Galatiul ca port. Port pentru marfuri, comert, dar si pentru turism, asa cum a fost odinioara.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 06 Iulie 2021 13:50
  82.79.132.***
  Pentru Tarzan.
  Mai pot fi adaugate:
  Bateriile de garaje (multe adevarate adaposturi antiatomice/depozite de varza, muraturi, vechituri etc), artera de legatura prin curtea Politiei de Frontiera (a disparut panoul publicitar din sensul giratoriu de la Lic. Sportiv), strazile si trotuarele din interiorul tuturor cartierelor, sistemul de canalizare din Valea orasului, sistemul de catacombe/beciuri din zona centru/piata care "isi cer drepturile" periodic de zeci de ani prin craterele ce apar periodic, falezele superioara si mai ales cea inferioara, Parcul Closca, Parcul Turnul de Televiziune.
  1
  10
  Raportează
 • postat de Tarzan
  Marți, 06 Iulie 2021 12:41
  194.105.20.***
  Sa mai introducem niste obiective: ruinile Mehid, stadionul Dunarea, Badalan, Valea orasului, Bulevardul George Cosbuc , Soseaua Stefan Cel Mare...nu cred ca vom avea probleme la nominalizare, depasim Clujul, Oradea sau Timisoara. Ar mai fi si gropile care apar dupa ploi...e prea de sezon!
  Rusine, celor care conduc acest oras, fara atragerea de investiti va fi zero in viiotor, numai la fonduri mocca ne gandim!
  8
  57
  Raportează
 • postat de Vali
  Marți, 06 Iulie 2021 12:26
  89.136.0.***
  Romania are 2 orase mari turistice: Brasov si Constanta. Sibiul incearca, dar mai are mult de muncit si nu se stie daca va ajunge la acest statut. Ca sa fii oras turistic trebuie sa ai ce face in oras minim 3 nopti/4 zile. Din nefericire Galatiul nu are ce oferi la capitolul turism pentru 3 nopti.
  6
  37
  Raportează
 • postat de Cosmin
  Marți, 06 Iulie 2021 10:45
  77.111.247.***
  Ce stie taranul ce-i sofranul...
  5
  17
  Raportează
 • postat de eu
  Marți, 06 Iulie 2021 09:44
  89.137.229.***
  Buna gluma!Iarba de 1 metru ar putea fi de interes turistic-ca savana urbana.Sau Centrul Vechi care sta sa cada-am putea face concurenta serioasa Romei.Sa nu uitam si de gropile de tot felul.Avem sanse!
  3
  45
  Raportează
 • postat de Nicu
  Marți, 06 Iulie 2021 09:37
  82.79.132.***
  Chelului tichie de margaritar ii lipseste. Bani aruncati pe fereastra. Si daca ar fi pentru prima data sau macar ultima data. Oare ce va mai visa la noapte EDILUL SEF ?
  3
  34
  Raportează
 • Marți, 06 Iulie 2021 09:24
  5.13.169.***
  Galatiul mai bine ar avea un trotuar pe care sa mergi si cladiri care sa nu.ti cada.n cap. Vai de Galati..
  1
  35
  Raportează
 • postat de Tirpitz
  Marți, 06 Iulie 2021 09:21
  82.76.159.***
  Statiune turistica?!? Astia nu mai stiu ce sa inventeze sa-si justifice locul pe care-l au in politica ro de doi bani. Cand sunt gropi peste tot, se tot taseaza blocuri, se surpa pe alocuri, la ce statiune turistica viseaza niste nebuni?!? Ce vestigii istorice sunt prin Gl, doar cladiri darapanate, beciurile de sub strazile asfaltate, hrube din vremuri apuse, ce sa vizitezi in Gl, faleza ingusta cu porcariile de fiare asa zisa arta care reprezinta ce, rezistenta ruginei?
  1
  32
  Raportează
 • postat de Gluma proasta....
  Marți, 06 Iulie 2021 09:12
  45.56.197.***
  auzi la ei , Catedrala Ortodoxă obiectiv turistic...?. pai voi stiti ce panarama , bulibaseala este in jurul Catedralei , papagali din Primarie !
  In Gradina Publica zac aruncate de ani de zile,la periferie ,niste cadre de lemn cu ghivece , ce erau inainte puse in valoare in Parcul din Centru. In loc sa fie amplasate la bancile din jurul fantanii arteziene si ornate cu flori , acestea sunt acuma parasite prin gradina.
  1
  34
  Raportează
 • postat de Nicolae Lovin
  Marți, 06 Iulie 2021 07:05
  5.13.151.***
  Oferta Galatiului e cu mult mai interesanta decat cea prezentata in articol.Biserica si faleza sunt cu adevarat atractii daca vor fi si promovate cum trebuie si nu numai in presa.Navele de croaziera pe Dunare opresc la Braila,nu pentru mult timp,doar pentru debarcari sau imbarcari de turisti,dar cel mai important este ca Braila intra in interesul agentiilor ca valabila pentru diferite situatii de viitor.Asa incepe totul.Galatiul are un potential urias si ramane oferta de la o cafea bauta pe o terasa.Sunt oameni in Galati care chiar se pricep si stiu ce e de facut,dar nu sunt inregimentati.Galatiul sa facut de ras cu comentariile despre turism.Cam aceasta e valoarea celor care ar trebui sa promoveze turismul.PACAT.....
  8
  23
  Raportează
 • postat de George
  Marți, 06 Iulie 2021 06:57
  89.136.76.***
  Alt motiv e ca la orice butic pretul unei sticle de cola de 0,5 litri sa ajunga la 8 lei si pretul unui pet de Cola la 2 litri sa ajunga la 12 sau chiar 16 lei.
  4
  18
  Raportează
 • postat de basarab paltanea
  Marți, 06 Iulie 2021 06:23
  86.124.201.***
  ce interese meschine va fac sa laudati doar muzeul istoriei, culturii s.a.m.d? muzeul de naturale, de arta si cel de istorie sint la celelalte, ptr dumneavoastra?
  2
  20
  Raportează
 • postat de Alergătorul de pe Faleză
  Marți, 06 Iulie 2021 06:18
  109.166.135.***
  Excelenta initiativa! Ni se potriveste perfect. Intregul oras este un muzeu al saraciei, al nepasarii autoritatilor, al esecului comunismului, al kitsch-ului, al lumii a treia.
  6
  47
  Raportează
 • postat de Bula si ursul
  Marți, 06 Iulie 2021 06:12
  108.245.201.***
  Asta e pamflet ?
  3
  52
  Raportează

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro