Pentru iubitorii de echitaţie: Raiul cu cai de la Herneacova

Pentru iubitorii de echitaţie: Raiul cu cai de la Herneacova
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Echitaţia nu e un sport pentru oricine, întrucât creşterea şi întreţinerea unui cal, cumpărarea echipamentului şi nu în ultimul rând lecţiile de călărie sunt costisitoare. Şi totuşi, dacă vă plac foarte mult caii, nu aveţi unul, dar vă doriţi să evadaţi pentru o vacanţă de vis în compania celor mai nobile animale din slujba omului, la Herneacova, lângă Timişoara, s-a deschis recent un loc ce poate fi numit fără să greşim paradisul cailor. Distanţa e mare, într-adevăr, dar condiţiile, peisajul, serviciile, dar mai ales caii de aici vă vor face să nu regretaţi alegerea. 

Unde se află

Centrul de echitaţie şi agrement Herneacova se află la numai 32 de kilometri distanţă de Timişoara şi doar la10 kilometri de localitatea Recaş, celebră pentru vinurile sale. Acolo, departe de agitaţia oraşului, s-a deschis cel mai modern centru de echitaţie şi agrement din ţară, cel puţin aşa îl laudă proprietarii. Baza de agrement a fost construită pe o păşune largă, înconjurată de dealuri şi păduri dese de fag, stejar şi salcâmi. Pe o suprafaţă de peste 200 de hectare, Grupul de firme Izometal-Confort a demarat o investiţie care cuprinde un heleşteu cu o suprafata de 7,5 hectare, populat cu peşte, o crescătorie de sturioni dotată cu tehnologii de ultimă generaţie şi un manej construit într-un stil arhitectural de excepţie. Investiţia a fost finalizată în anul 2012.

Istoric

Herneacova este una dintre localităţile cele mai vechi din judeţul Timiş. Satul exista deja la începutul secolului XIV şi a fost menţionat pentru prima dată în documente în anul 1349. La începutul secolului XIX, Herneacova a fost cumparată de către familia Bydeskuthy. Mai tarziu o bună parte din localitate a intrat în proprietatea grofului maghiar Iakabfi, care şi-a adus un aport considerabil la dezvoltarea localităţii. După anul 2007 rudele baronului au vândut terenul Grupului de Firme Izometal Confort.

Loc suficient, condiţii excelente

Pasiunea pentru cai i-a determinat pe proprietari să dedice 4.000 de mp Centrului de Echitaţie şi iubitorilor de hipism. Baza de agrement şi Centrul de Echitaţie Herneacova oferă atât cailor cazaţi aici (proprietate sau în pensiune), cât şi celor care doresc să călărească, cele mai bune condiţii de antrenament sau de petrecere a timpului liber.  Există 40 de boxe pentru cai, de 3,30m x 3m, cu acces direct în padocurile exterioare individuale, cu dimensiuni de 3,6m x 6m, calul putând să stea astfel mai mult timp în aer liber. Fiecare boxă este dotată cu câte o adăpătoare automată şi sisteme performante de ventilaţie. Există spaţii pentru curăţat caii şi spălat harnaşamentul, grupuri sanitare, loc pentru activitatea veterinarului, vestiare, birouri pentru arbitri şi loc special pentru potcovit. Manejul găzduieşte cai din diferite rase, în regim de pensiune. Serviciile oferite cailor sunt: cazare în boxe individuale cu acces la padoc, furaje, ovăz, sau la cerere suplimente nutritive, igienizarea corespunzătoare a boxei şi a calului, prin ţesălare, duşuri periodice, acces permanent la terenurile de antrenament şi anexele acestora.

Programul Centrului de Echitaţie este următorul: marţi - vineri: 10,00 - 18,00; sâmbăta şi duminica: 09,00 - 19,00.

Atracţii pescăreşti

Herneacova îi aşteaptă cu drag şi pe toţi pescarii, călăreţi sau nu. Lacul de pe domeniu este populat cu 15 tone de peşte. Taxa de intrare este 20 lei de persoană, kg de crap prins vă costă 15 lei, carasul e la liber până la 3 kg, se mai pot pescui şalău, ştiucă, somn, amur, de la răsărit până la apusul soarelui.

Mai multe informaţii găsiţi pe pagina de Facebook Centrul de echitaţie Herneacova şi pe site-ul www.herneacova.ro.

Citit 7661 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Decembrie 2012 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.