Când „Vocea României” pare cam surdă

Când „Vocea României” pare cam surdă
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

* Emoție. De ce s-ar duce un artist profesionist - și încă unul de referință! - la un concurs destinat amatorilor, cum e "Vocea României"? Firește, pentru a fi ascultat și de cei care, într-o viață, nu ajung vreodată la operă sau operetă. Evident, artistul asumându-și riscul de a fi judecat hmm… "altfel", într-o emisiune care caută talente necunoscute. După cum nu pot să nu mă întreb dacă urechile unui artist de profesie nu ar recunoaște - cu auzul și simțul muzical - o voce profesionistă. Chiar și copleșită de emoții, chiar și într-o zi nefastă, chiar și pe o piesă poate neinspirat interpretată, vocea unui artist cu experiență sună profesionist. Toate aceste gânduri mi s-au învălmășit în minte urmărind, la "Vocea României", momentul lui Valentin Vasopol, prim-solist, tenor, la Teatrul Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" din Galați și profesor de canto pentru copii. Nu mi-a venit să cred ochilor și urechilor că, pe parcursul interpretării "The Sound of Silence", niciun scaun din juriu nu s-a întors. Iar explicațiile mi s-au părut mai degrabă alambicate. Abia după ce artistul a părăsit scena, aveam să aud o observație de bun-simț de la juriu: "Te uiți și vezi un munte de om și un munte de voce, dar e copleșit de emoții. Culmea e că, într-o formă sau alta, părea că încearcă să ascundă emoțiile și cred că asta s-a reflectat cumva în cântare. Nu cred că s-a lăsat liber să cânte așa cum o simte". Dincolo de motivațiile juriului, nu-i de colo să asculți un tenor la "Vocea României".

Citit 4391 ori Ultima modificare Duminică, 17 Septembrie 2023 15:09

Mai multe din această categorie:

2 comentarii

  • postat de Solfeg Muzicescu
    Sâmbătă, 23 Septembrie 2023 19:23
    109.166.130.***
    Mai ușor cu pianul pe scări! Prim ori second solist la un teatru relativ muzical de undeva în căutarea unei validări care nu va ajunge niciodată în cutia poștală a domnului tenor. Salariul lunar e deja mai mult decât suficient...
    0
    0
  • postat de Kalinescu
    Luni, 18 Septembrie 2023 21:42
    95.77.107.***
    Era corect de mentionat paralelismul perfect dintre pregatirea specializata a "juratilor" si calitatile unui tenor! Unii mai slab pregatiti pot spune "afonismul vedetelor de carton/tik-tok/insta"!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.