* TVR Nu-s pofticioasă din fire, dar "Călătoria cu gust" la Tecuci m-a făcut să-nghit în sec. Nu-i de-ajuns că vedeam vinetele proaspete şi dolofane cum deveneau coapte şi erau curăţate de mâinile harnice ale lucrătoarelor, dar mai auzeam şi explicaţiile "se coc vinetele la flacără de gaz şi capătă mirosul specific de copt". Auzeam de produse "ready to eat" şi mă gândeam că a fost odată când le zicea "borcane cu mâncare gătită": zacuscă tradițională, mâncare de fasole, tocană de legume. Care ajung de la Tecuci (şi) la export, pentru că oamenii din străinătate vor să resimtă gustul autentic al produselor românești. Fabrica de conserve legume-fructe din Tecuci - cea mai mare de profil din România - a fost popasul unei "Călătorii cu gust", emisiune difuzată la TVR Iaşi şi, pe 30 noiembrie, la TVR 3. "Fabrica de conserve nu doar că oferă o gamă variată de produse, dar și păstrează tradiții ancestrale, combinând tehnologia modernă cu rețetele moștenite din generație în generație. Astfel, vizitatorii au ocazia să descopere nu doar procesul de fabricație, ci și farmecul poveștilor care stau la baza fiecărui borcan", explicau realizatorii. Şi dacă vreţi să ştiţi, mai există un alt produs tradiţional fabricat la Tecuci: borșul! "Aând gustul acrișor, autentic, al Moldovei, a avut un nebănuit succes pe piață. An de an câștigă în celebritate, suflându-i chiar în ceafă celui mai faimos produs al Tecuciului - muştarul". Vedeta incontestabilă a Tecuciului poate să fie oare concurată de borş? Greu de crezut! Dar musai de gustat!
„Călătorie cu gust”, la Tecuci Scris de Anca Melinte

