O legendă vie a devenit doar legendă: Regina Ana

O legendă vie a devenit doar legendă: Regina Ana
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Regină te naşti, nu devii! Aşa scriam, în septembrie anul trecut, la aniversarea Reginei Ana, la prima întâlnire a Majestăţii Sale cu Regele Mihai I al României, în toamna anului 1947, la Londra, în loc să facă o reverenţă graţioasă, a luat milităreşte poziţie de drepţi şi l-a salutat lovind călcâiele. Ca un soldat! Apoi, realizând situaţia, stânjenită, a ieşit imediat din încăpere. De vină o fi fost, poate, uniforma militară a tânărului Rege Mihai, care venise la Londra cu ocazia căsătoriei prinţesei Elisabeta a Marii Britanii, astăzi Regina Elisabeta a II-a. De vină a fost faptul că, pe atunci Prinţesa de Bourbon-Parma, viitoarea Regină Ana, nu ieşise de multă vreme din armată unde a fost mai întâi, caporal şi apoi avansată la gradul de locotenent…

Cert este că, la doar 16 zile după ce s-au cunoscut, Regele Mihai a cerut-o în căsătorie. Ce i-a legat atâţia ani? Nu dragostea, mărturisea Majestatea Sa, pentru că, de iubit poţi să iubeşti un animal, un obiect, ci prietenia. O prietenie pe viaţă!

* ”Queenie”. Aşa i s-a spus Majestăţii Sale într-un coafor, la New York, poveste pe care am auzit-o din gura Eugeniei Vodă, la „Profesioniştii” TVR. „V-a dus o prietenă la coafor şi v-a prezentat coafezei «Queen Anne» şi când v-a venit rândul coafeza cum v-a strigat?”, a întrebat Eugenia Vodă. „«Queenie» (reginuţa n.r.). A fost foarte nostim”, a povestit cu umor Regina Ana.

Mi-amintesc şi de istorioara unui tânăr student român, care, în vremurile dinainte de '89, dând peste locuinţa din exil a Majestăţilor Sale, le-a bătut în poartă. A fost primit cu căldură de Regina Ana - surprinsă de salutul ceremonios al românului - dar şi de Rege, care a trebuit să coboare… de pe acoperiş, unde făcea nişte reparaţii. Şi tânărul nostru a avut şansa nesperată de a sta la un ceai cu familia regală a României. O istorie de povestit, peste ani, nepoţilor. Întâlnire cu oameni de legendă care, din păcate, devin doar legendă.

Citit 1813 ori Ultima modificare Marți, 02 August 2016 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.