Centenarul "Puccini", celebrat de Teatrul "Nae Leonard"

Centenarul "Puccini", celebrat de Teatrul "Nae Leonard"
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Anul acesta, întreaga lume muzicală omagiază personalitatea marelui compozitor italian Giacomo Puccini, care a surprins prin muzica sa, cu multă veridicitate, dramele vieţii obişnuite şi le-a  transpus artistic, într-o adevărată "poezie a cotidianului". Cu acest prilej, artiștii Teatrului Național de Operă și Operetă "Nae Leonard" Galați vor prezenta în Capitală opera "Boema", într-un spectacol programat sâmbătă, 15 iunie, de la ora 19,00, la Opera Naţională din București, în cadrul Centenarului "Puccini".

"La Bohème" este o operă în patru acte de Giacomo Puccini, libretul fiind scris după romanul "Scènes de la vie de bohème", al scriitorului francez Henri Murger. Premiera sa mondială a avut loc pe 1 februarie 1896, la Torino.

"Boema" este una dintre operele favorite ale publicului gălăţean, fiecare reprezentaţie fiind primită cu entuziasm. În prezent, Teatrul "Nae Leonard" prezintă montarea semnată de regizorul italian Paolo Bosisio, cu scenografia realizată de Gheorghe Andreescu. Aceasta recreează atmosfera pariziană din prima jumătate a secolului al XIX-lea, cu tineri plini de idealuri măreţe, care ignoră greutăţile vieţii de zi cu zi. Puccini a acordat întotdeauna o importanță deosebită caracterului teatral al muzicii sale, implicându-se activ în conturarea aspectelor regizorale ale spectacolelor și oferind indicații detaliate în acest sens. Autenticitatea perioadei respective, amplificată de sensibilitatea muzicii, este transmisă cu acuratețe de tânărul colectiv al Teatrului "Nae Leonard".

Opera este povestea a patru prieteni nedespărţiţi, poetul Rodolfo, pictorul Marcello, muzicianul Schaunard şi filozoful Colline, care capătă nuanţe dramatice odată cu apariţia suavă a tinerei croitorese Mimi. Se observă sentimentul pur al dragostei pline de tandreţe şi spirit de sacrificiu dintre Rodolfo şi Mimi, gelozia şi neînţelegerile din cuplul Marcello - Musetta, dar şi situaţiile comice generate de apariţiile avarului Benoit sau ale caraghiosului Alcindoro, bătrânul bogat îndrăgostit de Musetta.

Citit 917 ori Ultima modificare Joi, 13 Iunie 2024 09:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.