Galaţiul, sub COD GALBEN de VIJELII. Ce avertizează meteorologii | RECOMANDĂRI pentru populaţie

Galaţiul, sub COD GALBEN de VIJELII. Ce avertizează meteorologii | RECOMANDĂRI pentru populaţie
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

După ce vestul şi nordul ţării s-au confruntat cu furtuni puternice, care au devastat zeci de localităţi, provocând decese şi pagube materiale uriaşe, vremea rea se extinde în aproape toată ţara. Galaţiul, alături de alte zeci de judeţe, se află, începând de miercuri, 20 septembrie, de la ora 11,00, şi până joi, 21 septembrie, la ora 21,00, sub cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate.

„În cea mai mare parte a ţării, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse torenţiale, căderi de grindină şi descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25... 30 de litri pe metru pătrat şi, cu precădere în nord-vestul ţării şi în zona Carpaţilor Occidentali pe arii restrânse 50...60 de litri pe metru pătrat. Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55...60 de km pe oră, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65...70 km pe oră şi vijelii”, atenţionează meteorologii.

Sub cod galben de vijelii se află aproape toate judeţele ţării, în timp ce pentru Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova şi Dâmboviţa meteorologii au emis o atenţionare de cod galben.

Pompieri şi tehnică de intervenţie, în zonele unde se pot produce inundaţii

Aproape toată ţara este sub avertizare de Cod galben, care vizează perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, descărcări electrice, căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate.

De asemenea, meteorologii au anunţat că, până joi la ora 10,00, judeţele Prahova, Dâmboviţa, Buzău, Vrancea şi Bacău se vor afla sub incidenţa avertizării de Cod portocaliu, caracterizat de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată şi înregistrarea de cantităţi importante de apă pe arii extinse, cuprinse, în general, între 50 şi 70 litri/mp.

Aceste informări au fost trimise către toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă ale localităţilor aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea, iar la nivelul unităţilor subordonate IGSU din judeţele vizate, peste 4.000 de pompieri, cu 1.000 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor publice locale.

Pentru a se interveni cât mai prompt în localităţile avertizate de Cod portocaliu, prin ordinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, mai multe detaşamente operative, formate din câte zece pompieri care vor încadra tehnică destinată intervenţiei la inundaţii, vor fi trimise în zonele afectate de vremea rea.

Astfel, câte un camion, două motopompe transportabile şi o motopompă remorcabilă - de mare capacitate şi un microbuz pentru transportul personalului la intervenţii vor fi trimise de la ISU Vaslui la ISU Bacău, de la ISU Tulcea la ISU Buzău, de la ISU Galaţi la ISU Vrancea, de la ISU Bucureşti-Ilfov la ISU Dâmboviţa, iar de la ISU Călăraşi la ISU Prahova. Situaţia la nivel naţional va fi atent monitorizată de către Centrul Operaţional Naţional din cadrul IGSU.

Recomandări pentru populaţie

Pentru evitarea producerii unor situaţii de urgenţă care pot afecta viaţa şi bunurile, IGSU recomandă cetăţenilor ca pe timpul căderilor de grindină sau a descărcărilor electrice să se adăpostească în locuinţe sau alte spaţii care le asigură protecţia şi să deconecteze aparatura casnică.

Având în vedere posibilitatea averselor cu căderi semnificative de apă, populaţia din zonele vizate de avertizări trebuie să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi App Store.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă:

Citit 14154 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.