Comunicare şi credinţă

Comunicare şi credinţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ziariştii profesionişti s-au întâlnit cu cei din presa creştină *

În 13 şi 14 februarie, la Alba Iulia, a avut loc şedinţa lărgită a Comitetului Director al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România. Desfăşurată în prezenţa profesorului dr. Mihai Miron, preşedintele UZP, întrunirea a avut în atenţie probleme care au vizat activitatea organizatorică, profesională şi de creaţie a uniunii. De la amintita întâlnire nu au lipsit preşedinţii filialelor din ţară,  vicepreşedinţi ai UZP, dar şi alţi invitaţi.

Între activităţile desfăşurate de UZP la Alba Iulia  a fost şi cea legată de promovarea dialogului şi comunicării cu ziariştii din presa creştină.

Astfel, la reşedinţa primitoare a Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ, Arhiepiscop de Alba Iulia, jurnaliştii au dezbătut aspecte de maximă actualitate din viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Au fost prezente nume de rezonanţă din presa creştină: domnul Răzvan Bucuroiu, preşedintele Asociaţiei Ziariştilor şi Editorilor Creştini, directorul revistei „Lumea credinţei”, producătorul emisiunii „Universul Credinţei” din cadrul Televiziunii Române, dar şi Cristian Tabără, director al Departametului de Film din cadrul TVR.

Nu au lipsit redactorii de la Radio „Reîntregirea”, postul Arhiepiscopiei gazdă, reprezentat de părintele Călin Gulac, director, părintele Sabin Vodă, redactor şi Dan Lungu, redactor.

Gazda, Înalt Prea Sfinţitul Andrei, a binecuvântat participanţii care au ajuns la Catedrala şi în „Oraşul Unirii tututor românilor” şi a arătat că slujitorul cuvântului din Cuvânt - fie preot, fie ziarist - are o mare responsabilitate în misiunea sa de trezire a sufletelor la Adevăr, de slujire a sufletului creştinesc.   

Pornind de la realitatea imediată, de la multele probleme cu care se confruntă societatea românească, discuţiile au avut în atenţie multe din neînţelegerile care trenează în societatea noastră şi care vizează, îndeosebi, modul de reflectare a activităţii Bisericii Ortodoxe Române în  lumea noastră tot mai secularizată.

Reprezentanţii presei creştine au dat mărturie despre cum poţi sluji cuvântul din Cuvânt fără să faci apel la cuvinte fade, lipsite de învelişul haric.

Au arătat cum poţi să semeni lumina, să chemi românul la Viaţă şi Adevăr, fără să semeni vânt; cum poţi comunica cu semenii, fie cititori, ascultători sau telespectatori, când ai credinţă. Când ai un ideal înalt, doar atunci poţi zidi, doar atunci poţi schimba mentalităţi şi atitudini.

În contextul întâlnirii, Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ a răspuns unor întrebări adresate de membrii UZP despre creşterile calitative şi cantitative ale Bisericii Ortodoxe - „Mamă a poporului român”.

Întâlnirea s-a încheiat cu binecuvântări, cu mulţumiri şi cu daruri. Fiecare ziarist a primit volumul „Repere de morală creştină”, semnat de Înalt Prea Sfinţitul Andrei de Alba Iulia, unde sunt multe răspunsuri la întrebări de maximă actualitate privitoare la deontologia jurnalistului, la morala creştinului, în general. 

În organizarea evenimentului de la Alba Iulia au fost implicate autorităţile locale, Primăria municipiului Alba, dar şi domnul Doru Dinu Glăvan, preşedintele Filialei UZP Reşiţa, corespondent al Radio România Actualităţi, omul fără de care aproape nicio o întâlnire a ziariştilor profesionişti din Vest nu  are loc.

Foto: Dan Sulugiuc

Citit 559 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.