Muzeu Mixt… ca magazinul sătesc

Muzeu Mixt… ca magazinul sătesc
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Clădirea exprima gustul pentru fast al comanditarului sau (Anton Cincu), dorinţa acestuia de a realiza ceva cu totul deosebit, care să provoace privitorului impresia de ˝jamais vu˝”, scrie Direcţia de Cultură despre Muzeul Mixt Tecuci.

Imobilul a fost construit între 1880-1890, după planurile unui arhitect italian pe nume Culluri. Muzeul funcţionează din 1934 când fostul proprietar, Theodor Cincu, a lăsat în actul de donaţiune către Primărie ca această clădire să devină muzeu, aşa cum tatăl său, Anton Cincu, fost primar al oraşului, le-a dăruit tecucenilor un spital.

Muzeul ar merita poate un nume ca să nu-l mai cheme ca pe un magazin sătesc… mixt. Directorul Laurenţiu Groza s-a gândit că instituţia ar putea să poarte numele profesorul de română Constantin Solomon, de la Liceul de băieţi şi pe al grefierul Mihail Dimitriu, de la Tribunal Tecuci care au reuşit să-l convingă pe Cincu să doneze clădirea.

Cei doi au dăruit muzeului colecţiile lor de arheologie. Mai ales că Dimitriu, în al doilea război mondial, ca să salveze muzeul expus bombardamentelor germane, a plecat cu o garnitură de tren spre Bucureşti, cu cele mai importante piese. A fost surprins în dreptul gării Ploieşti de bombardamentul american.

O mare parte din aceste obiecte, peste 3.500 de monede antice, numeroase podoabe de provenienţă arheologică, fibule, câteva vase geto-dacice au fost distruse, iar soţia i-a fost ucisă…

Pentru a schimba soarta actuală a muzeului, a existat mai demult o discuţie privind preluarea lui de Muzeul de Istorie din Galaţi, aflat în grija CJ. Dar muzeul tecucean îşi pierdea identitatea, devenind o secţie, lucru nedrept având în vedere că la capitolul piese, Istoricul din Galaţi e cu mult în urmă.

Comentarii foto:

1 - Aşa arăta pe vremuri muzeul tecucean

2 - O bijuterie arhitectonică ajunsă ruină

3 - Comorile muzeului mai pot fi admirate doar în fotografii

Citit 669 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.