Artiştii Muzicalului resping comasarea

Artiştii Muzicalului resping comasarea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Unificarea celor trei teatre este privită de sindicatul Muzicalului drept „un atac la demnitatea şi statutul artiştilor gălăţeni” * Se pare că Teatrul Muzical a scăpat de contopire * Dramaticul şi „Gulliver” ar putea deveni, însă, o singură instituţie *

Scenariul comasării celor trei teatre gălăţene a stârnit nemulţumirea Sindicatului Artiştilor Profesionişti Angajaţi din Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

Printr-un protest semnat de liderul acestui sindicat, dirijorul Sorin Oancea, artiştii Muzicalului îşi manifestă dezacordul faţă de aplicarea acestei soluţii care „eludează legile în vigoare”. În nota de protest, artiştii reamintesc autorităţilor că teatrul lor este una dintre cele mai importante instituţii de cultură din Galaţi:

„Vă reamintim că Teatrul Muzical este o instituţie emblematică pentru municipiul Galaţi, cu o tradiţie de aproape 50 de ani, cu performanţe la nivel naţional şi internaţional, cu un colectiv artistic omogenizat în timp, şi nu o societate oarecare, putând fi înfiinţată sau desfiinţată oricând”.

„Prin demersul Primăriei considerăm că se atacă demnitatea şi statutul artiştilor gălăţeni şi se dispreţuieşte voinţa cetăţenilor gălăţeni, reducând şansele tinerelor generaţii de a avea acces la valorile culturale muzicale naţionale”.

„Cei care aprobă şi susţin această unificare, inclusiv directorii celor trei teatre care aveau datoria morală să refuze acest lucru, îşi asumă responsabilitatea distrugerii unei instituţii culturale de prestigiu, singurul teatru de acest tip din ţară, ce cuprinde toate genurile de spectacol muzical”, se arată în protestul sindicatului Teatrului Muzical.

Mai mult, liderul Sorin Oancea ameninţă că va recurge la toate formele de luptă sindicală în caz că autorităţile vor pune în practică o măsură care „…nu respectă legea şi nici poziţia Guvernului exprimată de premier”.

La şedinţa pe comisii de astăzi, aleşii locali vor lua în discuţie restructurarea teatrelor. Se pare că, între timp, scenariul unificării celor trei teatre s-a modificat. Pe ordinea de zi a şedinţei în plen a Consiliului Local programată a avea loc luni, nu mai figurează comasarea celor trei teatre, ci unificarea a două dintre ele: Dramaticul şi Teatrul de Păpuşi.

Putem spune că Muzicalul a „scăpat” de dispariţia de pe firmamentul cultural, dacă avem în vedere că pe ordinea de zi se află şi un proiect de hotărâre care îi recunoaşte înfiinţarea prin hotărârea Consiliului de Miniştri, document care îi garantează existenţa individuală.

Citit 793 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.