Poeta Bristena Mantu în Hyde Park-ul gălățean

Poeta Bristena Mantu în Hyde Park-ul gălățean
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În cadrul manifestărilor culturale ale Bibliotecii Estivale, eveniment de sezon, organizat de Consiliul Județean Galați și Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați, a avut loc un recital de poezie susținut de Bristena Georgiana Mantu, poetă gălățeană stabilită în Anglia, și invitații săi, recitalul fiind urmat de convorbiri despre poezia contemporană, la care au participat, printre alții, scriitorii Daniela Gumann, Sterian Vicol, Iosif Roca, Dumitru Marian din Republica Moldova și Constantin Gumann.

Deosebit de emoționante întâlnirile de suflet cu profesorii de la Colegiul Național V. Alecsandri, Luminița Silvia Stoian și Corneliu Goldu, care au rememorat întâmplări de aproape demult.

Moderatorul întâlnirii, criticul literar A.G.Secară, a subliniat că poezia Bristenei este o creație de o autenticitate aparte, fiind singulară la noi mai ales prin influența exercitată de psihosinteză, disciplina creată și dezvoltată de Roberto Assagioli. Dar iubitorul de poezie se poate gândi la o înrudire spirituală inevitabilă cu mari maeștri spirituali ai Orientului, dar și ai Occidentului, cu Rumi, Adyashanti, cu Walt Whitman, cu William Blake, Nichita Stănescu, poeta fiind stabilită de ani buni în Anglia.

Daniela Gumann, care a prefațat recitalul, a considerat că „poezia a devenit pentru Bristena un refugiu și un mod de expresie prin care poate să-și exploreze și să-și comunice trăirile interioare. Inspirată de meditație și contemplație, ea a descoperit că atunci când închide ochii și se conectează la Sinele interior, inspirația curge precum un val, copleșind-o cu versuri și imagini poetice. Poezia sa este încărcată de intimitate, cea a confesiunii, cititorul fiind confidentul, având rolul preotului la spovedanie.”

Recitalul propriu-zis, conținând și poeme inedite, din următorul volum pregătit, a fost construit pe un joc de idei inspirat din lirica și filosofia lui Lucian Blaga, vârstele și nevârstele omului fiind în prim plan.

Citit 836 ori Ultima modificare Miercuri, 02 August 2023 11:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.