Hiroshima, 75 de ani de la primul atac nuclear

Hiroshima, 75 de ani de la primul atac nuclear
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Japonia a comemorat joi primul atac nuclear din istorie, care a avut loc în urmă cu 75 de ani, la 6 august 1945, la Hiroshima, în contextul particular al pandemiei de coronavirus ce a forţat limitarea în acest an a omagiilor aduse victimelor, relatează France Presse.

Supravieţuitori ai bombei atomice, descendenţi ai victimelor, prim-ministrul japonez Shinzo Abe şi câţiva reprezentanţi oficiali străini au participat la principala ceremonie de comemorare, la începutul dimineţii, la Hiroshima, majoritatea purtând măşti.

Marele public, pe de altă parte, nu a fost invitat la eveniment din cauza COVID-19 şi a trebuit să se mulţumească să urmărească ceremonia online.

Alte evenimente au fost complet anulate, inclusiv ceremonia lumânărilor plutitoare de la Hiroshima, de la căderea nopţii în fiecare 6 august, în memoria victimelor. O rugăciune tăcută a avut loc la ora locală 8.15 (miercuri 23.15 GMT), marcând momentul exact când bomba atomică a explodat pe cerul Hiroshimei, în urmă cu 75 de ani.

"Mă angajez să fac tot posibilul pentru a asigura o lume fără arme nucleare şi o pace durabilă", a promis la rândul său Abe, care a fost adesea criticat pentru intenţia sa de a revizui constituţia pacifistă a Japoniei.

Bomba "Little Boy" a făcut aproximativ 140.000 de morţi la Hiroshima. Multe victime au fost ucise pe loc şi multe altele au murit din cauza rănilor sau a radiaţiilor în săptămânile şi lunile care au urmat. Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică americană a fost lansată asupra oraşului Nagasaki, provocând încă 74.000 de morţi.

Citit 834 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2020 19:21

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.