Uniunea Europeană şi NATO, consultări pe teme de Apărare

Uniunea Europeană şi NATO, consultări pe teme de Apărare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Cei 27 de şefi de stat sau de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene au discutat vineri, în a doua zi a summitului lor prin videoconferinţă, pe teme de apărare şi securitate, informează dpa.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat videoconferinţei, pentru o discuţie cu privire la cooperarea între UE şi Alianţă.

"Eforturile UE merg mână în mână cu eforturile militare pe continent", a afirmat Stoltenberg înaintea reuniunii. "Pentru NATO, misiunea principală în această pandemie a fost să se asigure că o criză de sănătate nu se transformă într-o criză de securitate, pentru că ameninţările cu care ne confruntam înaintea pandemiei sunt încă prezente: acţiunile agresive ale Rusiei, forme mai brutale de terorism, atacuri cibernetice sofisticate, ascensiunea Chinei şi implicaţiile de securitate ale schimbărilor climatice", a explicat el.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a adoptat un ton similar, afirmând că "parteneriatele puternice au nevoie de parteneri puternici".

Statele UE încearcă să se coordoneze mai îndeaproape în probleme de apărare şi securitate, în ultimii ani, spre exemplu prin planuri de finanţare comună a unor proiecte de dezvoltare de capacităţi de apărare. Obiectivul fundamental este o mai mare autonomie strategică, care să permită Uniunii să-şi promoveze interesele şi valorile pe o scenă mondială de pe care Statele Unite par să fie în retragere, iar China şi Rusia devin tot mai influente.

Citit 580 ori Ultima modificare Vineri, 26 Februarie 2021 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.